/ ThinkStock/Getty Images
Лекари от ЦРУ са обмисляли дали да използват "серум на истината" в рамките на програма за интензивни разпити - техники, сравнявани с изтезания и въведени след атентатите от 11 септември 2001 г. Това показват разпространени документи, предаде Франс прес.

Инициативата е била предложена след неуспешни опити през 2002 г. да бъдат получени сведения от палестинеца Абу Зубейда, заподозрян, че е сред организаторите на атентатите срещу Световния търговски център. Той не проговорил въпреки симулираните неведнъж опити за удавяне, лишаването от сън и затварянето му в тясно пространство.

След 11/9 ЦРУ вербувало затворници от Гуантанамо срещу терористите

Според доклад на бивш главен лекар на ЦРУ колегите му били "изненадани от интензивността и продължителността" на разпитите му, което наложило да потърсят "алтернатива, по принцип по-благоприятна, за разпити с използване на наркотици".

инжекция
/ Thinkstock/Getty Images

Документът от 90 страници е качен в интернет от влиятелната правозащитна организация Американски съюз за граждански свободи (АCLU), успяла да издейства разсекретяването му след дълга юридическа битка.

Според него лекари от ЦРУ са разгледали исторически прецеденти и са били склонни да използват мощното успокоително мидазолам, без да са убедени в ефикасността му. "Изглежда, че ако едно лице може да издържи интензивен разпит, ще може да устои на наркотиците", пише авторът на доклада, но отбелязва, че тези дроги "може да послужат за извинение на затворника, за да се покаже по-разговорлив, без да изгуби достойнство".

Подкрепилите тази идея обаче срещнали пречка - на ЦРУ е забранено да използва затворници като обект на научни изследвания след самоубийството на лице, третирано с ЛСД в рамките на секретна програма през 50-те.

Уикилийкс разкри нова програма на ЦРУ за кибершпионаж

Водила вече сражения с министерството на правосъдието за други методи на разпит, юридическата служба на ЦРУ "не е пожелала да повдига пред министерството още един въпрос", се казва в доклада.

През 2009 г. бившият президент на САЩ Барак Обама спря окончателно оспорваната програма за разпити, оприличавани понякога на изтезания и водени в тайни затвори на ЦРУ.
БТА