39 затворници на ЦРУ безследно изчезнали
39 затворници на ЦРУ безследно изчезнали / netinfo

Лондонската "Амнести интернешънъл", "Хюмън райтс уоч" от САЩ и други правозащитни организации публикуваха в общ доклад имената на 39 души, които вероятно са били задържани в тайни затвори на ЦРУ, но оттогава няма данни за тях. Правителството на САЩ твърди, че тези затвори са празни, предаде Франс прес.

Правозащитниците съобщават самоличността на четирима души, които за пръв път се обявяват за изчезнали. Според Асошиейтед прес става дума за четирима либийци, за които се твърди, че принадлежат към Либийската ислямска бойна група, свързана с „Ал Кайда”.

Списъкът съдържа подробности - като имената и националността за 39 души от Египет, Кения, Либия, Мароко, Пакистан и Испания, отбелязва АФП.

Докладът на шестте организации изтъква някои аспекти от програмата на ЦРУ за задържане в затвори, която правителството на САЩ положи усилия да прикрие. Правозащитниците описват местата, където има вероятност да са били държани затворниците, малтретирането им и страните, където евентуално са били прехвърлени.

Президентът на САЩ Джордж Буш призна през септември съществуването на програмата за тайни затвори, но правителството уточни, че след прехвърлянето в Гуантанамо на 14 души, заподозрени като високопоставени членове на „Ал Кайда”, ЦРУ вече не държи затворници.

Според доклада на правозащитниците тайно са били държани в затвори и роднини на арестуваните - техни съпруги, а също и деца, включително едва седемгодишни. За пример се посочват децата на Халид Шейх Мохамед, смятан за основен виновник на атентатите от 11 септември 2001 година в САЩ. Очевидци сочат, че двете деца - на 7 и на 9 години, са били държани в център за възрастни арестанти поне четири месеца и американски агенти ги разпитвали за баща им, се казва в документа.

Правителството на САЩ трябва веднъж завинаги да сложи край на тази незаконна практика, отвратителна от гледна точка на морала - да се задържат мъже, жени и дори деца в тайни места, без да им се предоставя и най-елементарна защита, цитира АФП коментар на Клаудио Кордоне от "Амнести интернешънъл".

Организацията обяви, че заедно с други правозащитни групи е внесла иск във федерален съд на САЩ с цел да получи сведения за изчезналите затворници. "Амнести интернешънъл" се позовава на закона за свободата на информацията, допълва АФП.