/ iStock/Getty Images
Затворите в Белене и Плевен се побратимиха със затвора Она в Норвегия по проект за зелени затвори в България, който е на финалната права, съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието. 

Под споразумението за побратимяване между българските места за лишаване от свобода и норвежкия затвор се подписаха ст. комисар Стефан Стефанов, началник на затвора в Плевен и ст. комисар Павлин Камбуров, началник на затвора в Белене, както и директорът на затвора Она Лейф Магне Висте. 

Церемонията се състоя в Кралство Норвегия, близо до град Ставангер, където се намира и затворът. Присъстваха ресорният заместник-министър на правосъдието Георги Николов, главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов, експерти от ГДИН и Норвежката корекционна служба. 

От правосъдното ведомство уточняват, че фокусът на бъдещите действия е поставен върху подобряване на инфраструктурата и обучението на лишените от свобода и персонала в областта на екологичната икономика. Допълва се, че според норвежките партньори намаляването на потреблението на енергия и ангажирането на лишените от свобода с трудова заетост, образование и обучение за подготовка за работа в нововъзникващата зелена икономика, намалява разходите на финансови и човешки ресурси

Визитата в Норвегия продължава с двустранни срещи, на които ще бъдат обсъждани настоящи и бъдещи съвместни дейности, както и посещения на други затвори. 

На 25 януари започна работата по създаване на два пилотни зелени затвора у нас. Още тогава се обсъждаха варианти лишените от свобода и персоналът от затворите в Белене и Плевен да са първите, които ще бъдат обучени към придобиване на знания и умения в областта на екологичната икономика.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Марин Колев/БТА