Затопляне през уикенда, после сняг и студ
Затопляне през уикенда, после сняг и студ / Impact Press Group, архив

За днес е обявен жълт код в няколко области от страната, съобщиха от НИМХ. В областите Видинска, Монтанска, Врачанска и Плевенска жълтият код е заради очаквани силни валежи и поледица. В областите Благоевградска, Кърджалийска и Смолянска също ще има превалявани от дъжд. В Пазарджишка и Пловдивска области жълтият код е обявен заради мъгла.

Времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете, предупреждават от НИМХ.

Затоплянето ще продължи и през днешния ден. В района на София температурите ще се повишават и дневните ще бъдат над нулата, възможно е да превали дъжд и мокър сняг. През нощта срещу неделя температурите ще останат високи и почти навсякъде в равнините части на страната ще бъдат около и над нулата.

В неделя още сутринта от северозапад бързо ще започне да нахлува студен въздух, който до вечерта ще обхване Западна България. Температурите ще се понижат и ще паднат под нулата. Над Източна България и Черноморието ще остане топло с положителни температури. По-топлото време там ще се задържи в понеделник и вторник и чак в сряда ще се усети застудяване.

В понеделник около обед, под влиянието на нов средиземноморски циклон ще завали - сняг в Северозападна България и по високите западни полета и в планините, дъжд в останалата част на страната. Валежите на места в Южна и Западна България ще бъдат обилни. В местата със снеговалеж ще се увеличи снежната покривка. Вятърът от североизток ще се усили най-вече в Източна България. Валежите с прекъсвания ще продължат и във вторник, и в сряда, като най-късно сняг ще завали по Южното Черноморие.

Подробна прогноза за следващите 48 часа и десет дни вижте във Vremeto.bg

Дунав мост отново е отворен за движение за всички видове моторни превозни средства. Първоначално мостът беше отворен само за леки коли и бусове, но по-късно започна пропускането и на ТИР-ове. Съоръжението беше затворено в ксъния следобед вчера заради тежката пътна обстановка в Румъния.

Граничните контролно-пропускателни пунктове работят в нормален ритъм, съобщиха от пресцентъра на МВР. На ГКПП "Дунав мост" е възстановено пропускането на леки автомобили, микробуси и автобуси. Товарните автомобили продължават да изчакват на обособените места извън зоната на ГКПП "Дунав мост". От 20.40 ч. снощи е възстановено движението през ГКПП "Видин-Калафат", в двете посоки.

80% вече е ледоходът по река Дунав край Силистра, а крайбрежният лед е „навлязъл” до 30 метра в реката, показва справка от силистренското представителство на агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по Дунав.

Корабоплаването е силно затруднено, съобщи директорът на агенцията „Проучване и поддържане на река Дунав” Павлин Цонев. Ледоходът при Русе пък намаля до 30%, но това е временно явление, обясни той. Заради ниските температури, които се очакват в началото на следващата седмица, има вероятност той отново да се увеличи. Хидрографският кораб „Вит” продължава да демонтира плаващите навигационни знаци по реката. Те са общо 103, като до момента са прибрани една четвърт от тях, обясни още Цонев.