Застудяването продължава, червен код в Родопите заради валежите
Застудяването продължава, червен код в Родопите заради валежите / БГНЕС

През следващото денонощие метеорологичната обстановката ще се усложни. Валежите ще се усилят, ще бъдат предимно от сняг, в югоизточните райони и по Черноморието - от дъжд. Снежната покривка ще се увеличава, предупреждават синоптиците.

Шофьорите да са подготвени, предстои по-тежка обстановка

Ще продължи да застудява. За областите Смолян, Кърджали и Хасково заради валежите от дъжд в региона е обявен червен предупредителен код. През нощта срещу неделя и през деня се очаква количествата дъжд да достигнат около и над 65 л/кв.м.

Поройният дъжд, който валя цял ден в Кирковско, придружен и със силен вятър, активира свлачища, а микроязовирите са пред преливане, съобщава местният сайт rodopi24.bg. В повечето населени места в общината електрозахранването е прекъснато.

Свлачище покрай пътя за село Чакаларово е активирано от поройния дъжд. Селото може да остане откъснато от общинския център, тъй като пътят, който води до населеното място, е почти отнесен.

Язовир „Амбарица" в село Шумнатица е пред преливане. Кметът на Кирково Шинаси Сюлейманов заяви, че през деня са почистили преливниците и са пуснали крановете. По думите му обаче съществува реална опасност язовирната стена да се спука.

Вече има получени сигнали от няколко населени места за наводнени къщи. Кметът увери, че през цялата нощ ще се следят критичните места, а рано сутринта в неделния ден ще се свика и Кризисния щаб.

Застудяването продължава червен код в Родопите заради валежите
netinfo

Оранжев код за сняг и вятър е обявен в 13 области на страната за 17 януари, сочи още справката на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Предупреждението важи за областите Пловдив, Плевен, Ловеч, Пазарджик, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково, Сливен, Търговище, Шумен, Разград, Русе и Ямбол. Там се очакват продължителни валежи от сняг, които да натрупат до 15-20 см и силен вятър.

В останалите 12 области в страната е обявен жълт код за предупреждение. В Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Видин, Монтана, Враца, София, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград се очаква валежите да продължат.

При усложнена обстановка, АПИ спира движението по третокласните пътища

По Черноморието е възможно количествата да са между 20-30 л/кв.м. В градовете Бургас и Варна дъждът ще премине в сняг, ще духа силен, по крайбрежието на морето временно и бурен североизточен вятър.

Новата седмица също ще започне със студ. В понеделник, в източните райони, все още и ветровито. Ще се задържи предимно облачно, но превалявания от сняг ще има само на места и ще са слаби.

Във вторник ще е без валежи, облачността ще се разкъсва и намалява. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад-запад. Температурите обаче ще останат отрицателни.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред на Sinoptik.bg

Застудяването продължава червен код в Родопите заради валежите
netinfo