Шофьорите да са подготвени, предстои по-тежка обстановка
Шофьорите да са подготвени, предстои по-тежка обстановка / darikradio.bg, Людмил Кърджилов

Няма затворени пътища в страната, те са проходими при зимни условия, каза пред Дарик регионалният министър Лиляна Павлова.

Тя обясни, че обичайно тези пътища, които се затварят за цяла зима, са затворени.„Всички останали за отворени, обработени и проходими при зимни условия. За цяла нощ нямаме получен нито един сигнал за проблеми на пътя", похвали се Павлова.

Оранжев и жълт код за опасно време в почти цялата страна

По-тежката обстановка предстои, защото още в събота следобед се увеличава снеговалежът, а там, където сега вали дъжд, ще се обърне в сняг и ще вали интензивно до края на деня. "Очакваме сериозни заледявания, поради драстичното падане на температурите в понеделник и вторник", каза още министър Палвова.

Министър Павлова заяви, че при влошаване на обстановката ще се предприема затваряне на пътища за почистването им. Ограниченията ще се налагат обикновено за 2-3 часа, най-вече за високопланински проходи и области, в които има поледици.

По думите й при тези ниски температури няма да действа и солта, с която се обработват пътищата. Затова се използва химикалът калциев бихлорид, който е ефективен при температури под минус 10 градуса. Министърът уточни, че пясъкът по магистралите е забранен , но той се използва при по-ниския клас пътища.

Започват силни валежи, снежната покривка ще е над 20 см

„Второкласните пътища се опесъчават и те са проходими при зимни условия", увери Павлова.

Сняг вали в почти цяла Западна България и по високите места в страната. На места обработването продължава. Пътните полицаи съветват шофьорите да тръгват на път с подготвени за зимни условия автомобили, оборудвани с вериги, заредени с гориво, вода и зареден GSM. Водачите трябва да спазват дистанция, да шофират с повишено внимание и според указанията на контролните органи.

От Агенция Пътна инфраструктура предупреждават, че е възможно при нужда движението да бъде спирано, за да бъде извършено снегопочистване и обработка на пътните участъци.

Допълнителна информация за актуалната пътна обстановка може да бъде получена мобилното приложение LIMA, интернет страницата на АПИ - www.api.bg и денонощно на тел. 0700 130 20.