При усложнена обстановка, АПИ спира движението по третокласните пътища
При усложнена обстановка, АПИ спира движението по третокласните пътища / БГНЕС

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да предвидят повече време за път и да се въздържат от пътуване в районите с оранжев и жълт код, ако това не е наложително.

При необходимост ще се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на сериозни пътни инциденти.

При усложнена обстановка АПИ спира движението по третокласните пътища
netinfo

При усложнени атмосферни условия в нощта на събота срещу неделя може да се предприеме цялостно спиране на движението по третокласната пътна мрежа, заявяват от пътната агенция.

Магистралите "Хемус" и "Тракия" са проходими при зимни условия

Временно се ограничава движението на товарни моторни превозни средства над 10 т на магистрала "Хемус" между София и Ботевград, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Същото ограничение важи и за пътя Плевен - София и Велико Търново - София, област Ловеч.

Ограничава се движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по път I -4 на територията на областите Габрово и Велико Търново, както и по път I-3 в областите Велико Търново и Плевен.

В областите Пазарджик и Благоевград се ограничава движението по пътя Якоруда - Велинград, като товарните автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета.

Временно е ограничено движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през проход Предела. Поради обилен снеговалеж временно се ограничава движението на товарни автомобили над 10 т по пътя Дупница - Самоков.

Проходът Петрохан е проходим при зимни условия, с ограничения за товарни автомобили с ремаркета и с тегло над 12 т. Заради обилния снеговалеж временно е спряно движението на камиони по път I-6 от Перник до границата със Сърбия. Затворен за товарни автомобили е пътят за ГКПП Гюешево, както и Котленският проход.

При усложнена обстановка АПИ спира движението по третокласните пътища
netinfo

Шофьорите да са подготвени, предстои по-тежка обстановка

Необходимо е шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки дистанция и указанията на контролните органи.

Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Всички 27 областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа, уверяват от АПИ.

От пътната агенция напомнят, че всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20.