/ БГНЕС, архив
Андрей Новаков тръгна с ТИР из Европа, за да покаже защо мерките от мобилния пакет са неприложими
Евродепутатът от групата на ЕНП Андрей Новаков тръгна с ТИР из Европа, за да докаже, че мерките от мобилния пакет на френския президент са неприложими.
 
 

Ще пътувам с тир между София и Брюксел. Ще споделя ежедневието на момчетата, които изкарват хляба си като шофьори. Ще...

Публикувахте от Andrey Novakov в 15 май 2018 г.

"Ще пътувам с ТИР между София и Брюксел. Ще споделя всекидневието на момчетата, които изкарват хляба си като шофьори. Ще докажа, че предложенията на ЕК в пакет "Мобилност" са неприемливи и вредни за нашите превозвачи", написа на 15 май евродепутатът в профила си във Facebook.

Цялото си преживяване Новаков сподели под формата на влог в страницата си в социалната мрежа.
 
 

Протестирам заедно с българските шофьори! Със Сюлейман изпълняваме курс към София, който вече доказа, че изискването за...

Публикувахте от Andrey Novakov в 17 май 2018 г.

Т.нар. пакет "Мобилност", който се обсъжда в момента в Европейския съюз (ЕС), предизвика недоволството на българските превозвачи. Част от изискванията са шофьорите да се прибират до родното си място на всеки три седмици, след третия ден в страна от ЕС на шофьор да се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, да не се спи в кабините на камионите, а 45-часовата задължителна почивка на седмица да се изкарва в хотел. Има промени и в правилата за шосейния каботаж, който на практика ще го премахне.

Според българските фирми промените имат за цел да изхвърлят от европейските превози компаниите от Източна Европа.
 
„Пакет за мобилност“ би оставил 30 000 наши шофьори на камиони без работа
 
 

Освен всичко, нашите шофьори през нощта пазят камионите си от нелегални мигранти и крадци, както се случи и с нас. На този фон, да създаваме за тях още задължения е лудост. Продължаваме към София!

Публикувахте от Andrey Novakov в 18 май 2018 г.

Във едно от видеата евродепутатът посочва, че изискването след 72 часа престой в дадена държава да се плащат нейните ставки, не е реалистично, защото има страни като Германия и Франция, които просто не могат да бъдат преминати за толкова време.

На други места като Австрия камионите не вървят в петък, събота и неделя, което също е предпоставка да се стигне до по-дълго пребиваване.
 
 

Истински работен обяд. По-добре колегите, които подкрепят пакет "Мобилност", да се запознаят отблизо с живота на шофьорите, преди да гласуват другата седмица.

Публикувахте от Andrey Novakov в 19 май 2018 г.

Московски е оптимист, че пакетът "Мобилност" може да бъде коригиран

По думите му стотици километри се изминават без отбивка за хотел, няма достатъчно охраняеми паркинги, а и търсенето им създава риск от друго нарушение - прекалено дълго време, прекарано от шофьора зад волана.
 
 

Пакет "Мобилност" се провали още на първия ден, в който го проверих на практика.

Публикувахте от Andrey Novakov в 17 май 2018 г.

Миналата седмица транспортният министър Ивайло Московски коментира, че основната цел на Пакета "Мобилност" е да бъдат гарантирани социалните права на шофьорите и правилата при изпълняване на професията. Той съобщи, че лидерите на Германия и Франция са се разпоредили на своите експерти да започнат работа заедно с българския екип в Комитета на постоянните представители - КОРЕПЕР, за да бъде намерен възможно най-балансираният и компромисен вариант, в който да бъдат в максимална степен отчетени справедливите искания на българските превозвачи.

Какъв компромис предлага кабинетът за „пакет мобилност“?

"Декларирам още веднъж, че правителството и всички институции в държавата стоят зад исканията на превозвачите и работят за защита на техните интереси", посочи Московски, като подчерта, че тази позиция ще бъде отстоявана и в бъдеще.