/ Министерски съвет, пресцентър
**Правителство и превозвачи готови за протест заедно
97250
**Правителство и превозвачи готови за протест заедно
  • **Правителство и превозвачи готови за протест заедно
Премиерът Бойко Борисов ще постави исканията на българските превозвачи пред френския президент Емануел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел тази седмица, стана ясно след среща на министър-председателя с представители на транспортни организации.
 
Правителството категорично застава зад исканията на бранша във връзка с "Пакет мобилност", както зад намерението им да протестират, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски. Той потвърди, че ще напусне председателското място на съвет на министрите, ако трябва да внесе текстове, които са в разрез с интересите на българските компании.
 
Превозвачите от своя страна потвърдиха намерението си да проведат шествие с камиони и автобуси на 16 май, когато в София ще се съберат лидери от целия Европейски съюз. От бранша добавиха, че обмислят и други форми на протест.

Превозвачите готвят протест заради нови европейски правила

Министър Московски посочи, че транспортното министерство винаги е защитавало интересите на българските превозвачи във връзка с "Пакет мобилност" и предложенията най-вече на Франция. Едно от най-проблемните предложения по "Пакет мобилност 1", който се отнася до тежкотоварните превози, е задължението водачите да се прибират в домовете си или в база на компанията на всеки няколко седмици.
 

Министерски съвет, пресцентър


Превозвачите намират за несправедливи и предложенията за ограничаване на тежкотоварния каботаж, за забрана да се нощува в кабините, които всъщност са пригодени за нощуване, както и за периода, след който започват да се изплащат командировъчни средства с размер на командировъчните на държавата, през която се преминава. "Предстоят ни тежки дебати, които за съжаление се бламират на ниво работна група. Последното заседание на работната група демонстративно е било напуснато от френския представител", поясни министърът.

Ивайло Московски потвърди, че в сряда и четвъртък предстоят срещи между премиера Борисов, френския президент Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, които не са конкретно по темата, но ангажиментът на правителството е тя да бъде дискутирана там.

Московски подкрепя превозвачите: Нищо чудно и аз да изляза на тази стачка

"Отправихме покана към ресорния еврокомисар по транспорт да дойде на среща в България, както с министър-председателя, така и с целия бранш и представителите на транспортните асоциации", допълни той.
 
Превозвачи готвят мащабни протести

Според превозвачите основаната цел на предложенията е българските компании да бъдат доведени до състояние на неконкурентноспособност. Прелаганите промени засягат не само международния тежкотоварен бранш, но и автобусния, затова за протести са готови представителите и на двата сектора, заяви Петко Ангелов.
 
Сред протестните действия, които превозвачите планират са и блокади на заводи на чуждестранни инвеститори в България.
БТА