Ивайло Московски
Ивайло Московски / БГНЕС
Превозвачи стягат стачка, Московски ги подкрепя
97185
Превозвачи стягат стачка, Московски ги подкрепя
  • Превозвачи стягат стачка, Московски ги подкрепя
Транспортният министър Ивайло Московски се закани да стачкува заедно с превозвачите в защита на интересите им на 16 май, в навечерието на Срещата на върха за Западните Балкани. От бранша се готвят да излязат с машините си в столицата, както и по гранични пунктове и летища в знак на протест срещу предложение за европейски правила -  така наречения „Пакет мобилност", който ще се обсъжда.

Превозвачите готвят протест заради нови европейски правила

Московски добави, че ако като председател на среща на европейските транспортни министри трябва да внесе текстове в ущърб на българските превозвачи, ще напусне председателското място. Депутатът от БСП Георги Свиленски, който е заместник-председател на комисията по транспорт в Народното събрание, предложи от своя страна парламентът да гласува декларация в защита на бранша.


Едно от най-проблемните предложения по „Пакет мобилност 1“, който се отнася до тежкотоварните превози, е задължението водачите да се прибират в домовете си или в база на компанията на всеки няколко седмици. Това е нарушение на човешките права, заяви министър Московски по време на изслушване в парламентарната транспортна комисия.
 
Превозвачи готвят мащабни протести

"Категорично сме заявили, че това нарушава човешки права. Не е възможно, разбира се, човек е свободен дори когато работи, но още повече пък когато е извън работа и е в почивка, няма сила на света, която да го задължи къде да отиде да почива", каза министърът и допълни: "Разбрахме се да предложим  нов текст - да се напише, че компанията, за която този водач работи, е длъжна да му осигури тази възможност, а негово право е да реши дали да се възползва от нея".
 
Превозвачите намират за несправедливи и предложенията за ограничаване на тежкотоварния каботаж, за забрана да се нощува в кабините, които всъщност са пригодени за преспиване и за периода, след който започват да се изплащат командировъчни средства с размер на командировъчните на държавата, през която се преминава. 
 

Тол системата ще генерира 75% от приходите от тежкотоварните автомобили

Московски се закани да се включи в планираната за 16 май обща стачка на превозвачите, както да напусне председателското място на среща на транспортните министри, ако трябва да внесе текстове против българския транспортен бранш. "Хубаво е да се знае срещу кого е насочена стачката, защото тя не е срещу българското правителство и срещу изпълнителната власт, а срещу предложенията, направени за този регламент, който ще ощети българските компании. Както се казва, нищо чудно и аз да изляза на тази стачка", каза той.
 
Министър Московски добави, че за разлика от преди държавите от Източна Европа вече не са единни в позициите по „Пакет мобилност“.