Транспортният министър Ивайло Московски
Транспортният министър Ивайло Московски / БГНЕС
Транспортният министър Ивайло Московски заяви, че е оптимист, че пакетът "Мобилност" ще бъде коригиран - чисто концептуално и в отделни текстове, и ще бъдат обективно отразени исканията на българските автомобилни превозвачи. Това каза самият той на среща с протестиращите превозвачи пред НДК, където се проведе срещата на върха ЕС - Западни Балкани.

Той каза, че на снощната среща между министър-председателя Бойко Борисов, френския президент Емануел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел текст по текст са били обсъдени темите, които не са приемливи за българските превозвачи, а по някои аспекти и за колегите им от Източна Европа.

Шофьори на тирове и автобуси на протест в столицата

По думите на Московски по време на разговорите са приети много голяма част от аргументите и е изразена готовност да бъдат одобрени текстовете, предложени от българската страна.
 
Протестни колони автобуси и тирове на „Цариградско шосе“ (СНИМКИ)

Министърът каза още, че основната цел на Пакета "Мобилност" е да бъдат гарантирани социалните права на шофьорите и правилата при изпълняване на професията. Той съобщи, че лидерите на Германия и Франция са се разпоредили на своите експерти да започнат работа заедно с българския екип в Комитета на постоянните представители - КОРЕПЕР, за да бъде намерен възможно най-балансираният и компромисен вариант, в който да бъдат в максимална степен отчетени справедливите искания на българските превозвачи.

Какъв компромис предлага кабинетът за „пакет мобилност“?

"Декларирам още веднъж, че правителството и всички институции в държавата стоят зад исканията на превозвачите и работят за защита на техните интереси", посочи Московски, като подчерта, че тази позиция ще бъде отстоявана и в бъдеще.
БТА