/ Снимка: Георги Димитров
Депутатите възстановиха и блиц-контрола
Депутатите възстановиха блиц-контрола. Това се случи след като народните представители приеха текстове от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, предава "Фокус".

Съгласно приетия текст в последните до два часа от заседанието всеки първи четвъртък на всеки месец министър-председателят и вицепремиерите се явяват ред Народното събрание и отговарят на актуални устни въпроси, които се отнасят до общата политика на правителството.

Сред измененията е възможността заседанията на Народното събрание да се излъчва и във Facebook.

Народните представители приеха и текст, свързан с гласуването. Съгласно новия текст, когато при гласуване на законопроект, декларация или проект на решение или на отделна негова част или разпоредба общият брой на гласувалите е под 121 души, председателят на парламента прави проверка за наличие на кворум и гласуването се повтаря. Депутатите приеха да се провеждат обществени консултации по законопроектите, внесени от народните представители.

Народното събрани реши по свое искане министрите от кабинета да могат да бъдат изслушани с предимство.

Депутатите отхвърлиха предложението на Николай Хаджигенов народен представител, напуснал или изключен от група да може да заявява принадлежност и да бъде приет за член на друга група. Депутатите отхвърлиха и предложението на депутати "Изправи се! Мутри вън" редовните пленарни заседание да са не от 9.00 до 14.00 ч., а от 9.00 до 18.00 ч. В правилника имаше предложение лично обяснение да се прави в края на заседанието, но то бе оттеглено.
Агенция "Фокус"