Заразата, разболяла ученици в Кюстендил, тръгнала от персонала в хотела
Заразата, разболяла ученици в Кюстендил, тръгнала от персонала в хотела / DarikNews.bg, Кюстендил

Стафилококова инфекция е причина за заболяването на близо 40 деца, които бяха наЗелено училище в Кюстендил. Това информират от Агенция по храните, на база микробиологичните изследвания.

Заразата е пренесена най- вероятно от няколко души от кухненския персонал на 5- звездния хотел, където бяха настанени децата. Бактерията е открита и в част от учениците, които проявиха симптоми на хранително отравяне.

„Продължават изследванията и търсим конкретния източник на заразата, и пътищата на разпространението й. Даваме дежурства с колегите и в момента пред обекта”, каза началникът на отдел „Контрол по храните” към Областната дирекция в Кюстендил д-рВелка Войнова.

„Всеки от нас може да е носител на тази бактерия, проблем е, когато тя е от патогенен щам, но това ще стане окончателно ясно утре, когато приключим изследванията”, коментира за Дарик директорът на РЗИ-Кюстендил д-р Христо Кознички.

Ресторантът на хотела е затворен от 26 април, до изясняване на причините за заразата, съобщиха още от Агенцията по храните. Става дума за вторично замърсяване на храната от носител на стафилококовата бактерия от персонала.

Днес от Инфекциозното отделение на МБАЛ-Кюстендил бяха изписани и последните три деца, които бяха оставени за лечение. Така вече всичките 40 заболели деца вече са напълно здрави и са по домовете си.