/ ThinkStock/Getty Images
Две жени с тежка патология на бременността и бебета им са спасени от началото на тази година от лекарите в родилното отделение на МБАЛ „Св. Анна“ във Варна.

Спасителна операция по въздух: Военновъздушните сили транспортираха родилка в тежко състояние

Родилките са били приети с placenta previa - състояние, при което плацентата е разположена пред плода, а в тези два случая то е било съпроводено от врастване в маточната стена. Според лекарите при такава диагноза има огромен риск жената да загуби много кръв и да почине.

Благоприятният изход в двата случая се дължи както на своевременно поставената точна диагноза, така и на добрата подготовка за посрещане на всички усложнения, които могат да възникнат при подобни пациентки, казва началникът на отделението в лечебницата д-р Милко Папазов. В операционните влизат висококвалифицирани екипи от акушер-гинеколози, хирурзи и реаниматори, ръководени от проф. Явор Корновски, както и операционни сестри и акушерки.

ВАС окончателно: Безплатни инвитро процедури и при навършени 43 години

И за двете майки това не са първи бременности. И при двете предишните раждания са били с цезарово сечение. Позицията на д-р Папазов е, че случаи с такава тежка патология зачестяват в световен мащаб и това има пряка връзка със зачестяването на ражданията със секцио и с абортите.
Мила Едрева/БТА