Заради спрени доставки хиляди деца у нас остават без втора доза от ваксината срещу ротавирус, съобщи NOVA. Препаратът не е в задължителния календар, но се прилага при близо 40% от новородените. Това показват данните на Сдружението на личните лекари, което първо сигнализира за проблема. Медиците настояват за спешни мерки и бърза доставка на нужните количества ваксини. 

Ваксината срещу ротавирусната инфекция е препоръчителна и безплатна. В последните години масово родителите имунизират децата си с нея, казва д-р Захаринка Гочева. Препоръката е двете дози да се приложат през месец, но преди детето да е навършило 6 месеца.

"Има дечица, на които вече изтича срокът, в който би могла да се постави тази ваксина. В момента имам чакащи около 50 деца, което въобще не е малко", алармира д-р Гочева.

"Поставена ѝ е преди един месец и в момента е периодът за втория прием на ваксината. Вчера бяхме на преглед и ни казаха, че няма налични ваксини и по-интересното е, че ни обясниха, че не се знае кога ще има", споделя чакаща ваксина за детето си майка. 

Доставката на "Ротарикс" е спряна без предварително предупреждение, казват от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Така много деца вече са имунизирани с първа доза.

"Една доза все пак не изгражда в пълна степен имунитет и няма да бъде достатъчно, за да се защитят децата. Те са изложени на риск от заболяване, хоспитализация и, недай си Боже, други неща", опасява се д-р Георги Миндов.

В момента у нас е налична и друга ваксина срещу ротавирус, но тя не може да замести втората доза на децата, започнали имунизация с липсващия продукт.

"Няма как да се комбинират, противопоказно е. Алтернативата е родителите да си закупят ваксината, но тя далеч не е евтина, някъде около 100 лева", казва д-р Гочева.

Не цената е проблемът, твърдят родители. "Проверих в няколко аптеки и от този вид ваксина казаха, че няма налични. На този етап сме с вързани ръце реално. Това, което мисля да направя, освен да чакам, е да се свържа с производителя, за да питам в този случай какво правим", заяви майка.

Личните лекари настояват за спешно решение, с което да се довърши ваксинацията на децата. "Да бъдат изяснени като бройка и количество и да се достави тази ваксина на всяка цена в сроковете, предвидени в кратката характеристика на продукта. Да не се забавя повече от 16-ата седмица от поставяне на първата доза", категоричен е д-р Миндов

От Здравното министерство отговориха, че водят диалог с НЗОК за това ваксините скоро да бъдат осигурени. До ситуацията се е стигнало заради забавянето на приемането на бюджета за 2022 година.
NOVA