Тази вечер към заседналия кораб край Камен бряг заминават плаващ кран и самоходна баржа, за да може товарът да бъде изваден и прехвърлен, съобщи във Варна Румен Николов, началник на Главната дирекция "Аварийно-спасителни дейности" към ИАМА. И уточни, че се очаква работата да започне утре, по изгрев слънце. 

"Екипажът на лодката е в добро физическо здравословно състояние", заяви още Николов

"Опасност от разлив на гориво и излизане на товара от трумовете на кораба, към момента няма. Предприети са мерки за организиране на операция, свързана с изваждане на кораба от мястото, където е заседнал.

Обследвано е дъното за дълбочините, което да позволи подхождането на плаващ кран с кофа за изгребване на товара. Той е насипен, не е пакетиран", каза още той.

Товарен кораб заседна до Камен бряг (СНИМКИ)

Тази вечер предстои да тръгне такъв плаващ кран. Според "Морска администрация" операцията може да продължи минимум 2-3 дни.

Николов поясни, че екипажът е 9-членен, като 6 човека са от турски произход, а трима - от азарбейджански.

Товарният кораб остава заседнал до Камен бряг (ВИДЕО)

Николов съобщи още, че операцията по търсенето на мъжа, който изчезна на 20 септември в морето край Каварна, няма да продължи повече. В издирването са участвали "Гранична полиция", пожарната, "Морска администрация", МВР - с екипи и техника. Вчера се включиха и ВМС с вертолет, като бе увеличен районът за издирване - от Шабла до Камчия, допълни Николов. По думите му, днес полетът вече е обхванал територията от Шабла до Емине, но не е постигнат никакъв резултат по отношението на откриването на мъжа.

Операцията по търсенето няма да продължи повече, но ще бъде излъчван сигнал по "Варна радио" до всички плавателни съдове в морето да засилят вниманието си и да оглеждат за обект в морето, допълни Николов. 

Припомняме, че товарният кораб, заседна край бреговете на м-ст Яйлата до Камен бряг на 20 септември. Корабът плава под панамски флаг и превозва торове.
БТА