/ БГНЕС
Изграждането на научна лаборатория на българската полярна база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън започва в рамките на 28-та българска Антарктическа експедиция. Очаква се лабораторията да бъде готова за три години и в нея учените ще изучават ценни биоложки образци, обясни проф. Христо Пимпирев - председател на Българския антарктически институт и ръководител на експедицията.

Радев връчи флага ни на 28-мата Антарктическата експедиция (СНИМКИ)

Президентът Румен Радев връчи днес националния флаг на участниците в 28-та Антарктическа експедиция на традиционна церемония в Гербовата зала на "Дондуков"2 преди заминаването на учените за остров Ливингстън.

Първата група от 11 души тръгва на 13 ноември за Антарктида. През декември ще заминат други 10 човека, а през януари - още 8. В българската база този сезон ще работят и седем чужденци.

БГНЕС

Тази година се отбелязват 30 години присъствие на българската наука в проучването на Ледения континент.

Вече никой не се съмнява, че изследванията и наблюденията, които провеждат учените на Ледения континент имат ключово значение не само за екологията , но и за борбата с климатичните промени, и за бъдещето на планетата Земя, и България има своето солидно участие в тези важни за цялото човечество инициативи, каза в приветствието си президентът Румен Радев.

Той изтъкна, че за 30-годишното българско научно присъствие на Антарктида, България се е утвърдила като един от водещите изследователи, заедно с водещи световни сили, в проучването и изследването на Ледения континент.

БГНЕС

За тези 30 години с много любов и всеотдайност българските полярници създадоха една малка България на Ледения континент и всяка следваща експедиция надграждаше, посочи държавният глава. Президентът Радев каза още, че изграждането на модерна лаборатория за научни изследвания ще бъде голямо постижение на българската наука и ясно ще покаже, че България ще продължава да бъде сред най-развитите държави, които в момента изследват Антарктида.

Държавният глава изтъкна и продължаването на инициативата българските учени да работят съвместно с изследователи от други държави и допълни, че това е отличен пример как трябва да си взаимодействат нациите за намиране на устойчиви решения за бъдещето на планетата.

Проф.Христо Пимпирев отбеляза, че българските учени правят научни изследвания на Ледения континент заедно с всички велики сили, които може да имат и по-големи финансови възможности, но по думите му там финансите не са важни, а е важно приятелството и взаимопомощта. Българските полярници тази година ще работят по осем научни проекта от научната част на националната полярна програма - биоложки, геоложки и от областта на медицината.
БТА