Започва финансова проверка на фирмите на Никола Малчев
Започва финансова проверка на фирмите на Никола Малчев / netinfo

Партийни лидери в Сандански настояват за извършване на пълна финансова ревизия на фирмите на добилия скандална слава бизнесмен Никола Малчев. Искането за спецразследване ще бъде депозирано пред окръжния прокурор в Благоевград Ради Тодоров, заяви инициаторът Яне Янев, депутат от партия "Ред, законност, справедливост".

"Обвинението срещу Никола Малчев за организиране на мрежа за купуване на гласове в полза на изборната коалиция "Бъдеще за Сандански" бе скалъпено без законово основание и доказателства". Това заяви пред Дарик защитникът на Малчев, адвокат Иво Стефанов и добави:

Делото беше образувано въз основа на никакви доказателства. Нямаше доказателства, че този е купувал гласове. Един циганин, който работи при Малчев, е казал на полицаите, че Малчев му е обещал, че ще плати 30 лева на глас, ако неговите роднини гласуват за онази листа. Всички разпитани роднини на този циганин категорично отричат такова нещо. Въпреки всичко прокуратурата, понеже има обществени очаквания някой да бъде арестуван, го арестуват Малчев. Тъй като всички знаят, че Малчев агитира за тази листа, която натри носа на БСП-Сандански, какъв по-удобен човек освен него да го хванат. Затова престъпление се предвижда три години лишаване от свобода. Мярка неотклонение „задържане под стража” се взема за престъпления, които са наказуеми над 5 години лишаване от свобода, защото тежестта на предвиденото наказание те мотивира да се укриеш и да избягаш от правосъдието. Едното основание не е налице за вземане на най-тежката мярка. Другото основание е лицето да е осъждано и друг път. Малчев е с чисто съдебно минало вече над 50 години. Значи и това основание не е налице. Тогава на какво основание прокуратурата вкараха искане за заемане на мярка, защото имало такива обществени очаквания. На нашата Прокуратура и съд не може да им се вярва, когато има обществени очаквания. След консултация с мен аз му казах, че нищо чудно, макар че е незаконно, съдът може да вземе тази мярка и затова той реши да сключи споразумение, за да му се махнат от главата тези глупости.

Защо Малчев се призна за виновен?

Защото в тази държава като има обществени очаквания нито прокуратурата си върши работата по закон, нито съдът, затова се призна за виновен, иначе щеше да лежи един месец в ареста.

Какво стана с петимата свидетели?

Всички свидетели отричат да има нещо такова. Единствено един циганин казва, че той им е обещал по 30 лева на глас, ако гласува неговата фамилия, но всичките роднини на този циганин отричат пред съдия това да е истина. Това е подигравка с правораздаването.