Зам. здравен министър: Там, където няма лекари, прекратяваме дейност
Зам. здравен министър: Там, където няма лекари, прекратяваме дейност / снимка: БГНЕС, архив
Зам. здравен министър: Там, където няма лекари, прекратяваме дейност
83253
Зам. здравен министър: Там, където няма лекари, прекратяваме дейност
  • Зам. здравен министър: Там, където няма лекари, прекратяваме дейност

Няма да е законно, ако здравната каса изплати на болниците парите, които са похарчили в повече от предварително планираното. Ако институцията все пак го направи - тя ще тръгне групово към "Развигор".

Коментарът направи заместник здравният министър д-р Бойко Пенков, който цитира името на улицата, на която някога се намираше столичният следствен арест. Пенков се изказа, след като взе участие в откриването на частен онкологичен център в столицата.

Запитан какво ще стане с държавните клиники и отделения, чиито кадри са предпочели да ги напуснат, за да работят за частния център, Пенков отговори: „Там, където няма лекари, прекратяваме дейност".

Болниците с милиони левове неразплатена дейност в края годината

Според управляващите дефицитът на здравната каса за тази година няма да надвишава 10 млн. лв. Цифрата драстично се разминава с посочваната от лекари и пациенти, според които дефицитът ще е от 70 млн. до 120 млн. лв.

Недостигът на средства обаче се смята, без да се взима предвид надлимитната дейност на болниците, тоест, без да се изплаща изхарченото от тях в повече от предварително планираното, става ясно от думите на д-р Пенков.

"Ние и нямаме право по действащото законодателство и подзаконови актове да изплатим това, което не е договорирано. Ако го направим, групово към "Развигор", каза той.

Приеха бюджета на Здравната каса с остри критики, БСП иска отмяна на НЗОК

Пенков е на мнение, че разкриването на нови отделения и клиники, какъвто е случаят с днешния частен онкологичен център, няма да затрудни касата.

„Имаме средно по 3000 човека с онкологични заболявания. Те ще се разпределят и няма да чакат дълго време, за да получат необходимата им терапия. Ще се разпределят между центровете, които започват работа", каза той.

Запитан какво става с държавните клиники и отделения, от които новите частни болници взимат кадри, Пенков отговори:

„На освободените места, където няма лекари, прекратяваме", каза той.

Според здравния министър д-р Петър Москов от утре трябва за първи път в България пациенти да започнат да се подлагат на радиохирургия. Първият кибернож ще заработи в столичната болница „Св. Иван Рилски." Той представлява прецизен апарат, при който роботизиран лъч третира туморите.

Според Бойко Пенков в бюджета на касата за догодина има предвидени средства за подобни операции, въпреки че все още не е изчислено колко точно ще струват те.