Болниците с милиони левове неразплатена дейност в края годината
Болниците с милиони левове неразплатена дейност в края годината / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Болниците остават с милиони левове неразплатена дейност в края на годината.

Тази пролет, с постановление на Министерския съвет, на лечебните заведения бяха определени твърди бюджети, в които трябва да се вместят. Болниците трябваше да сформират листи на чакащи, за да не харчат повече от планираното. Оказва се обаче, че някои от големите болници имат надлимитна дейност за милиони.

Лекари искат бюджетът на здравната каса да се актуализира

От самата институция нито потвърдиха, нито отрекоха изнесените цифри. Според пресцентъра на НЗОК, точна прогноза ще може да се даде след заседанието на Надзорния съвет в петък, когато ще се съберат данни за всички постъпления и чакащи плащания.

От касата съобщиха, че за тях надлимитна дейност не съществува по силата на постановление на МС. Това означава, че всичко, което болниците са изработили извън разрешения им бюджет, ще си остане за тяхна сметка.

По данни на БНР Университетската болница "Александровска" отчита, че до края на октомври са натрупали малко под 2,5 млн. лева надлимитна дейност, болница "Токуда" са надвишили разрешения им бюджет с близо 3 млн. лева до края на август, от ВМА и "Софиямед" отказват информация, а от Пловдивската университетска болница "Св. Георги" твърдят, че са спазвали стриктно ограниченията.

През август от Здравната каса беше изнесена информация за прогнозен дефицит в размер на 296 млн. лева. От тях 150 млн. лева за лечение на българи в други страни от ЕС, а останалите за лекарства и болнично лечение в България.

Източник: БГНЕС