Приеха бюджета на Здравната каса с остри критики, БСП иска отмяна на НЗОК
Приеха бюджета на Здравната каса с остри критики, БСП иска отмяна на НЗОК / снимка: БГНЕС, архив

Депутатите приеха окончателно бюджета на Здравната каза за 2016-а година след критики от опозицията и с нито един защитник от управляващото мнозинство, освен ресорния министър д-р Петър Москов.

За три часа той направи две изказвания за разясняване на промени в бюджета на Касата.

Председателят на левицата Михаил Миков обясни, че странният начин по който се обсъждат измененията и допълненията в Закона за здравното осигуряване през бюджета на Касата, показват, че правителството не иска сериозна дискусия по текстовете.

„Според мен с този изменителен закон се приключва въпросът с необходимостта от съществуване на Здравна каса в България. Няма нужда от Здравна каса. Ние от БСП ще внесем законопроект за отмяна на Здравната каса. Видинският болен е 2 пъти по-здрав от монтанския, както се разпределят парите днес. Много е важно да имаш приятели в Здравната каса и да има частни лечебни заведения. Където има повече такива, парите винаги са повече. Това личи от разпределянето в последните години", каза лидерът на БСП Михаил Миков.

„Според Вас не е ли по-добре не Министерството на здравеопазването да има такива регионални представителства, а Министерство на финансите. И се позовахте на статистика, че болният в Монтана е два пъти по-скъп от болния във Видин. Нали не пледирате парите за Монтана да намалеят", коментира Петър Чобанов от ДПС.

„Положихме доста усилия да прокараме текстове в закона за здравното осигуряване, които да гарантират контрола. И ако вие положите по-голяма енергия в посока всеки български граждани да се разходи до регионалната здравноосигурителна каса и да получи своя персонален код, с който само с 3 кликвания в компютъра си ще има пълна информация какво се е случило с него", добави Димитър Байрактаров от ПФ.