формат Б9 Драгомир Заков
формат Б9 Драгомир Заков / МО, пресцентър
Двустранното сътрудничество в областта на отбраната и перспективите за неговото развитие бяха обсъдени на среща между министъра на отбраната Драгомир Заков и заместник-министъра на националната отбрана на Република Гърция Николаос Хардаляс в Атина днес, 9 юни.

Министър Заков е в Атина по покана на гръцкия си колега Никос Панайотопулос, който е дал положителен резултат от тест за Ковид-19 днес сутринта, и поради тази причина не успя да се срещне с българската делегация.

„Истински знак за нашето приятелство е, че Гърция се е ангажирала да предостави противотанков взвод в българската бойна група. Всеки международен елемент в бойните групи на източния фланг на НАТО показва и единство, и решителност“, каза в официално изявление след срещата министър Заков.

Гръцки противотанков взвод се включва в многонационалната бойна група у нас

По думите му – заявеното от Гърция желание да направи принос в състава на бойната група в България с противотанков взвод е способност, от която Българската армия има нужда в момента. По тази причина гръцкото участие ще бъде изключително важно.

„България и Гърция са пример за добросъседски и съюзнически отношения, който може да бъде следван от целия регион“, заяви министър Заков.

На срещата е коментирана и възможността за обмяна на опит в областите, свързани с придобиването, използването и поддръжката на самолети F-16 и инфраструктура за тях, както и увеличаването на съвместните тренировки както на двустранна основа, така и в НАТО. Министър Драгомир Заков припомни, че българските и гръцките въоръжени сили имат традиции да работят съвместно в учения и тренировки.