/ БГНЕС
Петима души са задържани за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти. Всички са криминално проявени. Това стана ясно от брифинг в Съдебната палата, където представители на Софийска градска прокуратура и МВР дадоха съвместно изявление по темата.

Разследването се провежда от служители на ГДБОП.

На 3 октомври е проведена специализирана операция под надзора на СГП от страна на ГДБОП и участие на Европол с цел неутрализиране на групата и в резултат са задържани множество лица, съобщиха от прокуратурата, заяви заместник градският прокурор Иво Илиев.

заместник градският прокурор Иво Илиев
БТА

Прокуратурата обвини мъж, подпомагал чужденци да преминат през страната

За пет от задържаните има достатъчно доказателства да бъдат привлечени в качеството на обвиняеми за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти.

Групата е създадена с користна цел, според прокуратурата - един от обвиняемите е ръководител на групата, а другите четирима са участници. Групата е действала в рамките на близо две години от началото на 2022 година, като в нея участват предимно криминално проявени лица, две от които осъждани.

Двама, които са привлечени към наказателна отговорност са осъждани за трафик на мигранти. Спрямо всички обвиняеми е взета мярка задържане до 72 часа.

От прокуратурата допълват, че дейността е била еднотипна, а участниците са превозвали мигрантите от границата със Турция до границата със Сърбия, където са ги оставили. Всичко е станало чрез парични облаги.

Заместник-директорът на ГДБОП МВР Калин Литов съобщи, че разследването е започнало през 2022 година, работи се активно по различни групи. Лицата са транспортирани от района на Бургас и Ямбол на два етапа на територията на София, били са настанявани в жилища, след това трафикирани до границата със Сърбия, където са продължавали по маршрута. Групата се е занимавала с логистични действия.

заместник директорът на ГДБОП МВР Калин Литов
БТА

В хода на работата са задържани пет човека, всички криминално проявени. Превозвани са средно между 10 и 30 души, допълниха от ГДБОП. Тарифите са били между 1 000 и 3 000 евро на човек.