Забраната за пушене оцеля на първо четене в здравната комисия на НС
Забраната за пушене оцеля на първо четене в здравната комисия на НС / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Забраната за пушене оцеля, засега
59675
Забраната за пушене оцеля, засега
  • Забраната за пушене оцеля, засега

Здравната комисия в парламента единодушно отхвърли законодателните предложения, внесени от независими депутати, които разрешаваха връщането на зали за пушачи в заведенията. По време на обсъждането в подкрепа на сегашната забрана се обявиха и неправителствени организации, както и специалисти по онкология и белодробни болести.

По същото време икономическата комисия разгледа други промени, този път внесени от управляващите, които също либерализираха режима, но до гласуване така и не се стигна.

Здравната министърка Десислава Атанасова обиколи и двете комисии и за пореден път настоява народните представители да не отстъпват от пълната забрана.

При обсъждането на идеите за връщане на залите за пушачи в заведенията и в двете комисии депутатите се разделиха на пушачи и непушачи и предупредиха, че гласуването ще бъде по съвест, а не по партийна принадлежност. Независимият депутат Кирил Гумнеров, който инициира промените в Закона за здравето, се опита да убеди колегите си, като посочи, че според официалните данни след въвеждането на пълната забрана са събрани 8 на сто повече приходи от акциз върху цигарите. „Което преведено на нормален език, означава, че след забраната българите са изпушили с 8 на сто повече цигари отколкото преди това", обясни той.

По същото време в икономическата комисия представители на различни организации се опитваха да убедят депутатите всеки в своята позиция.

„60 000 сънародници са отишли да посрещат Нова година в Сърбия, защото те ги подмамват с „Елате, при нас се пуши на воля". Гърците предлагат „Елате у Гръцко, защото при нас има забрана, но не се отнася за българите". И по този начин ние губим", каза председателят на асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин.

Методи Байкушев от „България без дим" каза, че по данни на Института за анализи и оценки в туризма увеличението на посещенията в България през тази година спрямо 2011-а е 5 на сто. Оборотите в туризма нарастват с 15,4 процента, допълни той и попита: „За какво говорим, за какви данни, за данни, които вятърът им го нашепва?".

Заместник икономическият министър Иво Маринов зае страната на бизнеса. „Ако се постигне единомислие от страна на народните представители и се приемат тези или по-добри текстове, това ще спомогне за преодоляване на спада в посещенията, който регистрират ресторантьорите, оттам и хотелиерите", каза Маринов.

За разлика от него здравната министърка Десислава Атанасова продължи да настоява депутатите да не отстъпват от пълната забрана. „На здравния министър много по-важно му е това да защити здравето на нацията, отколкото да пресмята загубите от намалената консумация или посещаемост в заведенията", каза тя.

В крайна сметка депутатите от икономическата комисия решиха да отложат гласуването на промените за следващата седмица. Дори отхвърлените в комисия идеи ще влязат за разглеждане в пленарна зала.