/ iStock/Getty Images
Четирима учители от програма "Нов път в преподаването" на "Заедно в час" ще преподават в област Варна от началото на новата учебна година, предава Kmeta.bg.

За първи път от своето създаване през 2010 г. програмата работи с училища партньори в област Варна. Новите учители ще работят в ОУ "Христо Ботев"-Варна, СУ "Васил Левски" във Вълчи дол и СУ "Димитър Благоев" в Провадия.

Емотикони и супергерои ще красят маските на децата във варненски училища

Новите учители ще преподават по едни от най-търсените предмети - английски език и информационни технологии. Те са подбрани сред близо 3000 кандидати и сериозен тристепенен процес от интервюта и центрове за оценяване.

Преминали са през интензивно предварително обучение, практическа лятна академия с ученици и са подготвени да преподават съобразно всички законови изисквания за педагогическите специалисти в страната.

В областта имат възможност да започнат още преподаватели, участници в програмата "Нов път в преподаването". За тях училищата в областта могат да кандидатстват на сайта на "Заедно в час".

През последните 10 години повече от 400 нови учители преминават през програмата "Нов път в преподаването" на организацията. В рамките на две години те получават подкрепа да преподават в училища с ученици от уязвими общности и да опознават пряко предизвикателствата в образователната система.

Над 2750 първокласници днес тръгват на училище във Варна

Над 80% от възпитаниците на програмата продължават да работят в образованието дългосрочно като учители, директори, образователни експерти и други. През тази година Фондацията започна и нова двугодишна програма "Училища за пример" за цялостна подкрепа и професионално развитие на училищни екипи.

Тя ще подкрепя училищата в разработването и прилагането на устойчиви и ефективни практики за преподаване и управление, които допринасят за успеха на всеки ученик. Участниците в първия випуск са 26, като две от тях са от Варна - ОУ "Йордан Йовков" и VII СУ "Найден Геров".

През новата учебна година над 150 учители от програма "Нов път в преподаването" на "Заедно в час" ще преподават в 18 области на България. За първи път учители от програма "Нов път в преподаването" ще има в областите Варна, Бургас, Търговище, Шумен, Сливен и Ямбол. 

Новите мотивирани учители, които влизат за първи път в класните стаи, са 112 и са част от десетия випуск на организацията. Те се присъединяват към 39 свои колеги, които продължават втората си година в училище.
Kmeta.bg