/ iStock/Getty Images
Кампанията е наречена "Маскирай се с усмивка"
"Емотикони, миньони, супергерои и различни графични елементи ще популяризират носенето на маски и шлемове в осем варненски училища", съобщи председателят на Българския Червен кръст във Варна Илко Раев.

Вирусолог: Децата се заразяват и предават вируса два пъти по-рядко

Кампанията, наречена "Маскирай се с усмивка", се реализира в партньорство с една от местните печатници, която дарява защитните средства, и дирекцията "Образование и младежки дейности" в Общината.

"Идеята на инициативата е да се "смекчи" санитарният вид на маските и шлемовете, за да могат децата по-лесно да преодолеят новите изисквания за дистанция", обясни Раев.

Педиатър: Деца под 5 години да не носят маски (ВИДЕО)

Управителят на печатницата Николай Боев допълни, че декорациите са с визуални елементи, подбирани от комуникационния "арсенал" на учениците. Освен това всяко дете ще има възможност да изразява себе си и моментното си настроение чрез графичните знаци, които могат непрекъснато да се подменят.

"Ако искаме успешно да въведем нови норми на поведение сред младите хора, единственият начин е да им позволим да приложат своите културни знаци, а емотиконите, анимираните и комикс изображенията отдавна са попарт метафори за тях", посочи Раев.

По думите му, щом маските са част от "новото нормално", е хубаво ученици и учители да могат да поставят личния си знак върху тях.
БТА