/ iStock/Getty Images
„Изборът ми е признание за българското колоездене", каза Драгомир Кузов
Президентът на Българската федерация по колоездене (БФК) Драгомир Кузов стана първият българин, член на Управителния съвет на Европейския колоездачен съюз (UEC), предава NOVA. 

На конгреса на Европейската централа той получи доверието на делегати от 50 национални федерации. „Изборът ми е признание за българското колоездене. За кратко време, само за няколко месеца, бяха забелязани усилията на БФК за възвръщане имиджа на този спорт у нас.

През юли 2020 г. успяхме да проведем Международната Обиколка на България, а през ноември бяхме домакин в Пловдив на Европейското първенство по колоездене на писта - елит, за което получихме висока оценка от Европа.

Динамиката в нашия спорт е голяма и ние положихме усилия да бъдем на ниво. А това показва и още, че UEC ни разпознава като партньор за развитието и популяризирането на колоезденето", коментира Драгомир Кузов.

Успехът на родното колоездене идва само 4 месеца, след като БФК бе приета за равноправен член на Международния колоездачен съюз (UCI) - 5 ноември 2020 г. След фалита на Българския колоездачен съюз през 2018 г. Драгомир Кузов и съмишлениците му създадоха БФК и работиха усилено за възвръщането на родното колоездене на европейската и международна карта.

В 6-членния Управителен орган на Европейския колоездачен съюз (UEC) българинът е редом до Александър Гусятников (Русия), Хенрик Янсен (Дания), Делмино Албано Перейра (Португалия), Катарина Якубова (Словакия) и Наталия Цилинская (Беларус).

При гласуването президентът на БФК изпревари кандидати от Англия, Германия, Холандия, Чехия, Словения и Украйна. На конгреса на 6 март, който се проведе онлайн и участваха делегати на 50 национални федерации, досегашният секретар на UEC Енрико Дела Каса бе избран за президент на UEC за мандата 2021-2025.

„Управлението на UEC в такива безпрецедентни времена е предизвикателство, което изисква ангажираност и информираност. През последните осем години като генерален секретар, благодарение на бившите президенти Давид Лапартиент и Роко Катанео и Управителните комитети, инициирахме основен план за развитие, давайки на UEC нов, модерен и организиран имидж, което днес го прави един от най-важните и признати организации в европейския спорт", коментира след избора си Дела Каса.

Той допълва, че във фокуса на дейността на 50-те национални федерации, представени в Европейския колоездачен съюз, са състезателите и младите хора.
nova.bg