/ Дарик
За десет години обажданията на Националната телефонна линия за деца в България 116 111 са около 800 000. Това съобщават от Фондация "Асоциация Анимус" в прессъобщение по повод Международния ден на телефонните линии за деца - 17 май. Телефонната линия за деца 116 111 работи в България от 2009 г. За периода от 10 години са осъществени над 135 000 консултации - с деца, както и с родители, близки на деца, загрижени граждани.

Телефонната линия е за консултиране, информиране и помощ на деца. Има национално покритие, функционира 24 часа, 7 дни в седмицата и е безплатна. На нея могат да звънят всички граждани във връзка с проблеми за деца. Това е възможност за деца, родители, професионалисти, роднини, съседи, приятели, близки - независимо дали са от град или малко село, дали имат тежък проблем или дребно питане, да се обадят на тази линия и да разговарят със специалист.

Екипът на "Асоциация Анимус" обслужва линията от 2009 г., се припомня в съобщението. От Асоциацията посочват, че за десет години хиляди родители са се свързали с тях, за да търсят информация, насочване, да споделят, че детето им е станало обект на лошо отношение или просто да обсъдят въпроси, свързани с децата им. Голям е броят и на близки на деца или граждани, които потърсили специалистите, обезпокоени за някое дете.

Деца се обаждат анонимно, за да споделят своите детски проблеми. Те се обаждат преди всичко за своите взаимоотношения - с връстници, приятели, за романтични увлечения, за разочарования и колебания, свързани с тях. Искат да говорят и за свои преживявания на самота или тревожност или да задават свои въпроси. За нормалните неща, свързани с порастването, допълват от екипа, обслужващ линията.

Обслужването на линията се възлага от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) на доставчик на социални услуги след конкурсна процедура по Закона за обществените поръчки. Фондация "Асоциация Анимус" обслужва линията след успешно явяване на тези конкурси, с покриване и спазване на редица нормативни изисквания и контрол, заявяват от фондацията. Линията се финансира от държавния бюджет и други източници на финансиране за тази линия не се допускат и използват.

Екипът се състои изцяло от професионалисти - бакалаври или магистри е сферата на психологията, педагогиката, социалните дейности, се посочва в съобщението. Всеки преминава през внимателна селекция и серия интервюта, специализирано обучение за телефонно консултиране и етап на наблюдение на работата му. От членовете на екипа се изисква не само образование, но и висока мотивация, желание за работа с деца, искрен интерес към проблемите на децата и детското развитие, комуникативност и търпеливост, допълват от Фондацията. Екипът периодично преминава през надграждащи обучения, за да се повишава капацитета им за работа по трудни случаи.

Сигналите се изпращат незабавно на съответната дирекция "Социално подпомагане" за извършване на проучване и оценка на сигнала. В дирекциите "Социално подпомагане" има създадени отдели "Закрила на детето", които са местни структури на Агенцията за социално подпомагане и социалните работници поемат работата по сигнала. В зависимост от проблема се сигнализират и органите на МВР (съответното районно управление или към "Национална система 112") и регионалните управления на образованието към Министерството на образованието (МОН).

Всеки сигнал се регистрира писмено в Агенцията за закрила на детето, която наблюдава и контролира работата по сигналите. Дирекциите "Социално подпомагане" са задължени да изпратят в Агенцията информация за резултатите от предприетите от тяхна страна действия.