Взривовете в завод „Миджур” разрушили два цеха
Взривовете в завод „Миджур” разрушили два цеха / cнимкa: DarikNews
Взривовете в завод „Миджур" разрушили два цеха
25772
Взривовете в завод „Миджур" разрушили два цеха
  • Взривовете в завод „Миджур" разрушили два цеха

Два цеха са разрушени в следствие на експлозиите във фабрика "Миджур" край село Горни Лом, Видинско, съобщи пред Дарик старши комисар Калин Вучков. Той ръководи действията на пожарникарите в района. Вучков допълни, че тепърва следователите ще уточняват причината за инцидента, но по разкази на свидетели ставало ясно, че в един от цеховете взривовете са възникнали в резултат на пожар.

Днес в 9.00 часа са регистрирани за последен път откъслечни експлозии от фабрика "Миджур", съобщават от пожарната. Екип, оборудван с високо проходима техника и съоръжения за наблюдение, е направил оглед отдалеч, обясни старши комисар Вучков. "Не са регистрирани нови взривове, но от съображения за сигурност в обекта ще се влезе след като изтекат 24 часа от последния взрив. На място вече е разположен и специален екип от военни специалисти по взрив и взривни вещества. В петък се очаква в обекта да влязат и следователи", поясни още Вучков.

"Има поражения, два цеха са пострадали, но огледът е направен отдалеч, тъй като няма възможност сега да се влезе там, докато не се обезопаси района", каза той. Вучков е категоричен, че няма никаква опасност за населението в района. "Навярно е имало запалване преди това, но това ще го установява следствието", коментира той евентуалните причини за инцидента.

Екипът, извършил огледа на завода, е докладвал пред оперативния щаб, че на територията на фабриката има разпръснати различни взривни изделия, затова теренът ще бъде почистен от сапьори. Според външния оглед останалите сгради в рамките на предприятието, както и съдържащите се в тях материали и съоръжения, не са пострадали. Не са забелязани активни огнища, а само тлеещи на места купчини с боклуци.

Пожарът във фабриката за взривни вещества "Миджур" край село Горни Лом, община Чупрене, Видинско, избухна вчера малко след 18.00 ч. При инцидента пострадаха четирима души, единият от които е с травма на окото и е преместен за лечение в София. Той е настанен в ИСУЛ. Останалите са без сериозни наранявания и няма опасност за живота им.