Възстановяване на Гранични войски искат от Патриотичен съюз
Възстановяване на Гранични войски искат от Патриотичен съюз / снимка: DarikNews.bg, Плевен, архив

Необходимо е много бързо вкарване на проектозакон, с който да бъдат възстановени органите на Гранични войски. Това каза в Плевен председателят на НИЕ Борис Ячев.

„Тази пробита граница показа по категоричен начин, че предишното правителство заблуждава и европейското и българското обществено мнение и всъщност България не е готова с охраната на собствените си и на европейските граници”, заяви на среща с журналисти той и коментира, че сегашното правителство пък е задълбочило кризата с неадекватното си поведение по отношение на бежанския проблем.

Според Борис Ячев възстановяването на Гранични войски ще помогне първо за решаване в краткосрочен план на кризата със сирийските бежанци и всякакви други емиграционни елементи, влизащи в България. Освен това то ще помогне за защитаването на еврокритериите за приемането ни в Шенгенското пространство.

Ячев припомни, че гранични войски има в почти всички Балкански съседки, както и в някои от европейските държави. Той посочи, че в тази връзка може да се мисли и за възстановяване на възможността населението в пограничните райони да участва в опазването на границата. Той припомни доброволните патрули от миналото, създадени на основата на местни инициативи, които много активно съдействаха за охраната на границата.

„Категорично сме против това, да бъдат откривани големи емигрантски центрове, независимо от какъв тип са те във вътрешността на страната, както са Плевен, Телиш, Ловеч”, каза той. Ячев изтъкна някои от аргументите, сред които криминогенния елемент, както и опасността от епидемии или пък сблъсъци на етническа основа.

Според него бежанските лагери трябва да бъдат създавани само в близост до границата, за да могат чисто оперативно след съответните проверки хората да останат като бежанци или да бъдат експулсирани в страната, откъдето са преминали границата.

Борис Ячев даде слаба оценка на усилията на правителството, България да получи европейска помощ за справяне с проблема с бежанците и посочи, че България досега не е получила оперативна, дипломатическа, правна или пък финансова помощ от Европа.

Той каза, че съвсем скоро предстои формациите от политическия съюз да представят на голяма национална работна среща, обща позиция за решаване на проблема с бежанците в България.

Председателят на ПП „Национален идеал за единство” Борис Ячев беше в Плевен за да представи новото обединение Патриотичен съюз, което включва най-голямата извънпарламентарна партия в страната Национален фронт за спасение на България, партия Национален идеал за единство, Средноевропейска класа, Целокупна България и партия Граждани обединени за републиката.

Новини от Плевен