/ БТА

От ПГ на "Възраждане" са внесли законопроект за промени в Наказателния кодекс, които предвиждат по-строги наказания в случаите, когато при пътнотранспортни произшествия биват погубвани човешки животи. Това съобщи заместник-председателят на групата Петър Петров на брифинг в парламента.

Постоянен арест за шофьорката, която помете патрулка с крадена кола и близо 4 промила алкохол в кръвта

"Пешеходците би следвало да получат по-сериозна защита", заяви той. От "Възраждане" настояват за по-сериозни санкции за ПТП извън пътното платно, като например на тротоари и спирки на обществения транспорт. "Досега единственият квалифициращ признак е пешеходна пътека", обясни депутатът. 

Шофьор с 5,11 промила алкохол е задържан в столицата

"Всяко едно ПТП, при което има пострадал или загинал пешеходец, извършено извън пътното платно, следва да се наказва по-строго и то конкретно в случаи, когато водачът е под въздействието на алкохол, на наркотични вещества, когато е неправоспособен, когато е избягал от местопроизшествието", посочи Петър Петров.

От "Възраждане" предлагат завишаване на санкциите при причиняване на смърт от пияни, дрогирани или неправоспособни водачи, като наказанието да бъде лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а в особено тежки случаи -  от десет до двадесет години. В момента наказанието при причиняване на смърт на повече от едно лице е съответно лишаване от свобода от три до петнадесет години и от пет до двадесет години в особено тежки случаи.  

Разследват полицаи за покровителстване на Георги Семерджиев

Петров каза, че ще проведат консултации с другите парламентарни групи във връзка с предложените от тях промени.

БТА