Пореден сигнал за агресия в детска градина. Аудиозапис разкрива, как помощник-възпитател кара дете да удря друго дете, вместо да възпира насилието между децата. Историята е от 78-ма детска градина в София.

Карина е само на 3 години, но вече е била под прикритие.

„Имах притеснението, че детето ми е бито в детската ясла и тези опасения се оказаха верни, след като й сложих микрофон и чух какво става в самата ясла”, разказа Полина Маркова, майка на Карина.

„Какво ти стана? Удари ли те Карина? Карина ли те удари? Хайде, удари я и ти силно!  Силно, силно по бузата, по лицето!”, се чува в записа. След като чува записа, Полина сигнализира директорката на детската градина.

Учителка залепи с тиксо устата на дете в градина

„Директорката отказа изобщо да повярва, че нейна служителка би могла да направи нещо подобно, въпреки че тя изслуша записа”, разказва още Полина.  

С какви методи се възпитават децата в детска градина „Детски свят”?. Екип на NOVA се опита да говори с директорката. Тя обаче се опита да го отпрати, защото не е поискал разрешение от общината да говори с нея. 

„В момента има извънреден съвет и една от точките е това нещо”, заяви Светла Кенанова. Има ли пропуск в реакцията на директорката? Търсим отговор от нейния работодател - общината.
 
Веднага ще предприема необходимите мерки заедно с експерт от дирекцията, който отговаря за този район, ще бъде поканена директорката, ще разследваме целия случай”, заяви Мария Минчева, директор на дирекция „Образование” в Столичната община.

Борят агресията сред децата, учат ги сами да поправят играчките си

А пропуск вече е установен. Директорката на детската градина не е сигнализирала за случая общината. Докато случаят се изясни, Карина няма да ходи на детска градина. Родителите й все още обмислят дали да подадат сигнал срещу възпитателката, насърчавала децата да се бият. А от Общината съветват всички родители да сигнализират, защото за миналата година има само два официални сигнала за насилие в детски градини в София.
nova.bg