Учителка залепи с тиксо устата на дете в градина
Учителка залепи с тиксо устата на дете в градина / снимка: БГНЕС, архив
Залепиха с тиксо устата на дете в градина
82411
Залепиха с тиксо устата на дете в градина
  • Залепиха с тиксо устата на дете в градина

Учителка в столична детска градина залепила с лепенка устата на 4-годишно момче, защото отказвало да участва в игра според нейните указания. За случая сигнализира майка на момиченце от същата група, която разбрала за инцидента от дъщеря си.

За Дарик директорката на 80 ОДЗ „Приказна калина” в жк „Красно село” обясни, че по случая тече дисциплинарна проверка и учителката е отстранена от длъжност.

За притеснителната случка Веселина Йорданова разбрала миналия петък, когато взела дъщеря си от детската градина. „Дъщеря ми от 13 октомври започна да посещава въпросното ОДЗ. На третия ден, в четвъртък, взех детето изключително разстроено от градината. Започна неистово да плаче, още излизайки от двора, да ми обяснява как госпожа Димитрова е залепила устата на две момченца с червено тиксо, как те са плачели, но въпреки това тя ги е залепила. Казала е, че ако си махнат тиксото, няма да ги даде на родителите, дори да дойдат да ги вземат. Детето ми беше в шок. Тя не се е сблъсквала с агресия досега в живота си и не е знаела как да реагира. Изключително уплашена беше”, разказа майката пред Дарик.

Жената уведомила директорката на детското заведение Нина Иванова за случилото се този понеделник. „Тя каза, че ще провери случая. Попита ме дали съм сигурна в думите на дъщеря си, нормално. И аз се усъмних в началото, че може да се случи такова нещо, но поведението на дъщеря ми - трепереше й гласа, докато ми го разказва, няма как да го изиграе”, обясни Веселина.

„Вчера директорката призна, че има такъв случай, но го оправда с това, че това дете било изключително агресивно, със специални образователни потребности, и по този начин борят неговата агресия. Залепвайки му устата, госпожа Димитрова е предотвратила неговата агресия към другите деца, защото докато рисува, то говори. Това е проблемът”, съобщи още майката.

Веселина Йорданова взела решение да отпише дъщеря си от градината, въпреки предложението на директорката да я премести в друга група. Жената сподели, че след този случаи изпитва притеснение да запише някое от децата си на градина отново.

„Бях много положително настроена. Реновирана сграда, със сменена дограма, но явно отношенията вътре не са сменени и са от преди 30 години. А за мен по-важно е отношението към децата”, коментира жената.

Освен това Веселина изрази становище, че ако случаят не бил достигнал до медиите, едва ли щяло да има някаква реакция. „Нито някой ми се извини, имаше достатъчно време за реакция, нито тя (директорката - бел.ред.) ме потърси, нито ми обеща, че няма да се повтаря”, каза майката. 

Директорката на детското заведение Нина Иванова обясни за Дарик, че срещу 60-годипната учителка Даринка Димитрова е образувано дисциплинарно производство и от днес тя не е на работа.

„Каза, че в игра, в която са рисували и назовавали животни, едно от децата не е спазвало правилата да не назовава животното, а да го показва с движение, и тя в процеса на играта му е лепнала оранжева лепенка на устата. То е малко по-буйно, експресивно дете, не е болно. Задръжките, нормално е за възрастта, да са по-слаби”, заяви Иванова. 

Директорката обясни още, че за 16 години работа в детската градина към Даринка Димитрова не е имало оплаквания към методите й на работа. След този случаи предстои Иванова да разговаря с родителите на наказаното с лепенка момченце, както и с другите деца от групата. За случая ще бъде информирана и Агенцията за закрила на детето.