Вълчев: Директори не санкционират бягства на ученици от часове
Вълчев: Директори не санкционират бягства на ученици от часове / netinfo
Все още е висок процентът на отсъстващите от училище ученици, призна вицепремиерът и просветен министър Даниел Вълчев. Според него обезпокоителен е и фактът, че липсват санкции от страна на директорите на такова поведение.

По време на първия учебен срок екипи от просветното министерство са направили внезапни проверки в 2889 училища. В цялата страна училищата са малко повече от три хиляди. Констатациите от тези проверки – на първо място големият брой отсъстващи ученици, според Даниел Вълчев.

„Сякаш една част от училищните ръководства са се примирили, че това е нещо нормално – отсъствието на ученици от училище. Това не е нормално, това никъде не се допуска, камо ли да се толерира”, допълни вицепремиерът.

Пак по време на тези внезапни проверки е станало ясно, че учителите натрупват много отпуска, че често директорите не осигуряват учители, които да заместват свои колеги и децата губят часове, а в малките населени места преподават неправоспособни учители. Вълчев съобщи още, че по 50-60 обаждания средно на ден се приемат на горещия телефон за матурите, а откакто линията е отворена- от края на миналата година до сега обажданията са над 1600.