ВСС отряза Красимир Аршинков за втори мандат в Благоевградския окръжен съд
ВСС отряза Красимир Аршинков за втори мандат в Благоевградския окръжен съд / снимка: DarikNews

Висшият съдебен съвет не избра Красимир Аршинков за председател на Благоевградския окръжен съд за втори мандат. За него гласуваха само шестима от членовете на съвета. Причината е критичният доклад на ВСС, който уличи Аршинков и съпругата му в конфликт на интереси, а него в манипулация на системата на случайно разпределение на делата.

На изслушването на Красимир Аршинков, който остана единствен кандидат за поста след оттеглянето на Димитър Узунов, вместо да изложи концепция за управлението на съда, Аршинков отричаше критиките в доклада и нападаше комисията, която го написа. Той заяви, че броят на жалбите срещу него не е критерий и не е ясно колко от тях са основателни.

Главният съдебен инспектор Ана Караиванова му постави въпроса какво е направил за разрешаването на проблемни случаи и цитира случаи със съдия в Районния съд в Гоце Делчев, който държал в продължение на 2 години дело за трафик на проститутки и го върнал, без да го насрочи, и съдийка от Районния съд в Сандански, която предизвикала кавга с прокурорка на лична основа и станали за посмешище.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев заяви, че тази сага е започнала преди една година и ВСС трябва да направи така, че правосъдието в този район да функционира по правилен начин, който да укрепва доверието в него. Той призова магистратите да не правят този избор, защото би усложнил ситуацията в Благоевградския съдебен район. Той гласува "въздържал се" и напусна залата, за да няма съмнения.

Груев призова съдиите в Благоевградския съдебен район на общо събрание да излъчат кандидат за поста. Със 7 "за", 6 "против" и 7 "въздържали се" при гласуването Красимир Аршинков не беше избран и следва обявяването на нов конкурс за поста.

Следващата седмица ВСС ще определи временно изпълняващ длъжността председател на Благоевградския окръжен съд, докато тече новият конкурс.