Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изслушва четиримата бивши заместник районни прокурори на София. Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев дойдоха на заседание на колегията, за да говорят по случая с групата около Мартин Божанов.

Четиримата заместници на също подалата оставка Невена Зартова напуснаха постовете си на 14 февруари. Зартова направи това в същия ден. 

Преди заседанието стана ясно, че Георгиев е депозирал редица документи - описи от разследване, данни от проверки и други.

На изслушването присъства и адвокат Александър Червеняков, чието име бе споменато успоредно с това на апелативния прокурор Радослав Димов и във връзка с твърдения на гръцки бизнесмен. Александър Червеняков каза, че познава Димов от години.

Преди време е получил обаждане от човек, който се представил, че звъни от името на Димов. Червеняков му казал, че се познава добре с Димов и ако нещо има да му каже, може да му звънне лично. Повторно обаждане не постъпило.

След изслушването Червеняков отказа да говори с журналисти. 

На свой ред пред членовете на колегията Борислав Георгиев разказа за убийството в село Лозен, станало през август миналата година. Той посочи, че е работил по разследването и не е имало никакви нарушения по дела, които имат връзка с този инцидент. 

Георгиев разказа и за проверката, която бе направена през февруари лично от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Няколко дни по-късно Зартова казала на заместниците си, че е решила да подаде оставка. Те отговорили, че обмислят да направят същото. 

Той посочи, че четиримата се разграничават в определени аспекти по отношение на Зартова за това как да се работи в районната прокуратура. 

Георгиев каза, че не познава Мартин Божанов и никога не го е виждал. Познава само адв. Велимир Атанасов, с когото имал само служебни отношения.

След убийството на Божанов е направена проверка в Софийска районна прокуратура (СРП) и така се е получил списък с 25 дела, посочи Георгиев. 

Георгиев си спомни, че секретарката на Зартова е казвала, че Божанов е идвал там. В момента в СРП се работи спокойно, каза още той. От друга страна в момента имало притеснение у част от колегите му да подписват постановления за повдигане на обвинение. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

NOVA