Всички срещу БСП за по-ранното пенсиониране
Всички срещу БСП за по-ранното пенсиониране / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Предложението на БСП хората да могат да се пенсионират, ако не им стигат 24 месеца стаж, няма да види бял свят. Това стана ясно на заседанието на парламентарната социална комисия. Идеята беше за срока на по-ранното пенсиониране хората да получават намалени с 0,4% месечно пенсии, пише „Труд".

"Не съм оптимист, че промяната ще бъде приета окончателно, защото не среща подкрепата на останалите парламентарни групи", заяви шефката на социалната комисия Корнелия Нинова.

Същото прогнозира и социалният министър Хасан Адемов, който добави, че няма да се приемат мерки, които да увеличат дефицита в общественото осигуряване. Предложението за ранно пенсиониране не отговаря на това изискване, защото ще доведе до ръст на разходите с 30,5 млн. лв. годишно и ще увеличи пенсионерите с 14 000, показват разчетите на Националния осигурителен институт.

43 млн. лв. дупка в бюджета на земеделското министерство за дейности, свързани с усвояването на европари и предпазване от вредното въздействие на водите, открои пред парламентарната комисия по земеделие ресорният министър Димитър Греков.

Той посочи, че липсващите пари ще се осигуряват със съкращения на чиновниците.
"Не са разписани средства за актуализиране на цифровата ортофотокарта и за софтуер за Системата за идентификация на земеделските парцели", каза Греков.

На тази база се раздават европейските субсидии за ниви, а през 2014 г. трябва да се актуализират 30% от картата. Преди 3 г. за необновена карта България бе заплашена от спиране на субсидиите. През т.г. размерът на преките плащания за земеделски стопани ще е над 1 млрд. лв.

В бюджета не са заложени пари за поддържане на язовирите на "Напоителни системи", за Селскостопанската академия, както и за извозване на умрели животни от селата до екарисаж. Общият бюджет на министерството за 2014 г. е 209 млн. лв. и е намален с 31,7 млн. лв. - 13,13%.

Независимо че преди ден бе гласувана схема с ваучери за възстановяване на горивото на земеделците, министър Греков посочи, че липсват 1 млн. лв. за отпечатване на ваучерите. Но той обеща "парите да се намерят".