/ iStock
В сутрешните часове на отделни места, главно в планинските райони все още ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4° и 9°, в София около 4°. Вечерта от северозапад ще започне бързо увеличение на облачността, ще завали предимно сняг, който през нощта срещу събота ще обхване по-голямата част от страната. Това сочи прогнозата на НИМХ.

Над Черноморието ще има разкъсана облачност, намаляваща след обяд до слънчево време. Ще духа слаб и умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са 7°-9°. Температурата на морската вода е 6°-8°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще има променлива облачност. Главно в сутрешните часове ще има превалявания от сняг. Ще духа силен и бурен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 1°, на 2000 метра - около минус 8°.

За последния ден от работната седмица е обявен жълт код за силен вятър с пориви до 20 m/s в 10 области. Предупреждението за потенцилано опасно време е в сила за областите Пловдив, Пазарджик, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе.
 
В събота ще бъде облачно, ветровито, с валежи от сняг. Значителни по количество ще са валежите в Северна България и планините, където ще има условия за виелици и навявания. Минималните температури ще са между минус 5°С и нула градуса, а максималните - между 3°С и 8°С. 

В неделя с ориентиране на вятъра от север ще нахлува студен въздух и температурите ще се понижат значително, максималните в по-голямата част от страната ще са отрицателни. Ще бъде предимно облачно, на отделни места ще има и слаби валежи от сняг.
НИМХ