/ / iStock/Getty Images
И тази година всички православни страни изпращат свои самолети до Израел, с които на Велика събота, 1 май, ще бъде донесен Благодатният огън от Божи гроб в Йерусалим. Българската църковно-държавна делегация ще се води от Врачанския митрополит Григорий и от Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. В нашата делегация до Израел ще има и свещеници, съобщи за БТА Емил Велинов. Той каза, че българската делегация ще лети с правителствения самолет "Фалкон" до Израел, като полетът е планиран за 10.10 часа от летище София на 1 май.

Заради мерките за сигурност, свързани с пандемията от COVID-19, за да вземат Благодатния огън от църквата на Божи гроб, ще бъдат допуснати само българският посланик в Израел Румяна Бъчварова, консул от посолството ни, като още не се знае дали с тях ще може да бъде и Врачанският митрополит Григорий или той ще чака в самолета, обясни Велинов.

Велики вторник e - ден за поучения (ВИДЕО)

"Израелското правителство и Йерусалимската патриаршия ще осигурят техни фенери, с които Благодатният огън ще бъде пренесен до самолетите на църковните делегации, които ще чакат на летището в Тел Авив. Както и в предишни години, българската делегация ще носи специални огнеупорни фенери, в които да бъде прехвърлен Благодатният огън от Божи гроб, след като бъде пренесен от църквата до летището в Тел Авив. Българската делегация ще чака в самолета на летището в Тел Авив, заедно с останалите православни делегации, които също ще са в техните самолети. Фенерите с Благодатния огън ще бъдат пренесени от църквата на Божи гроб до летището в Тел Авив с военен кортеж, за да бъдат предадени на православните църковни делегации. Ще прехвърлим Благодатния огън, заедно с механика на самолета, в нашите специални фенери", обясни Емил Велинов.

Ангелов обяви какви ще са мерките по празниците (ВИДЕО)

Той каза, че се предвижда българската делегация да отпътува от летището в Тел Авив в 16.30 часа, на Велика събота, а в 19.10 часа да пристигне на летище София. На открито, на нашето летище, ще ни чакат само по двама представители от митрополиите в страната, за да вземат частица от Благодатния огън за вечерните богослужения в храмовете им.

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23.30-23.40 часа фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде пренесен с литийно шествие на вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".
БТА