Ще се наложи да ги унищожим след няколко години, ако не се освободим от тях
Няма опасност армията да остане без боеприпаси. Освобождаването на боеприпаси и тяхното освежаване чрез използване на договора между Министерство на отбраната и ВМЗ "Сопот" е една мярка, която позволява да се освободим от боеприпаси, оперативен запас, които се съхраняват дълго време в нашите въоръжени сили и са накрая на своя експлоатационен ресурс. Това обяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов на брифинг пред журналисти.

Ако не ги деблокираме и не се освободим от тях сега, след няколко години ще се наложи да ги унищожаваме, да харчим средства за това и допълнително да разходваме средства за закупуване на нови такива.

"Ние ще деблокираме запаси, след като получим запасите, обещани от ВМЗ-Сопот да ги произведат. За мен не е точна декларацията на някои политици и медии, че ние ще деблокираме всичко от складовете и ще чакаме след това да бъдат попълнени - няма нищо такова", обяви зам.-министър Атанас Запрянов.

"Оперативните запаси за запаси извън формированията - ние ще деблокираме военновременните запаси и то само за военновременните формирования. Ние не деблокираме запаси на сегашните полкове и бригади", уточни още Запрянов.

ДАНС: Войната в Украйна може да ескалира и да обхване и други страни

"Списъкът на Украйна с исканата за военна помощ е утвърден. Това, което даваме на Украйна с втория транш, е по същностен характер като първия - излишни боеприпаси и технически средства, които са накрая на своя експлоатационен срок", посочи зам.-министърът.

"Смятам, че международната общност и военното присъствие на НАТО и на ЕС в Косово и Босна и Херцеговина ще се справят с мирните политически средства, които разполагат", заяви той.

По отношение на доклада на ДАНС, който констатира, че конфликтът може да излезе и извън рамките на Украйна, Запрянов посочи, че по-скоро се визират инциденти, които засягат регионалната сигурност. И даде за пример взривът на Каховската ВЕЦ и потенциална авария на Запорожката АЕЦ.