Руската инвазия в Украйна през 2022 г. значително ерозира съществуващата архитектура за сигурност в Европа, посочват от ДАНС в Годишния доклад за 2022 г.
Руската инвазия в Украйна през 2022 г. значително ерозира съществуващата архитектура за сигурност в Европа, ескалира съперничеството между геополитическите фактори и създава вектори за глобална енергийна, икономическа и продоволствена несигурност.

В доклад на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) се посочва, че през 2022 г. най-съществено влияние върху националната сигурност на България оказват войната в Украйна и нарастващият потенциал за нестабилност в Западните Балкани. Негативни отражения продължава да има и цикличното изостряне на напреженията в Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка.

Пламен Тончев: Ръководството на ДАНС не се съгласува с чужди посолства, служби и държави

"Черноморско-кавказкият регион се очертава като зона от първостепенно значение поради руската агресия в Украйна, довела до концентрацията на способности на НАТО за отбрана на държавите членки и сдържане на Русия. Военните действия запазват потенциала си за ескалация и разпространение извън украинска територия, като не може да бъде
изключен напълно и вариант за използване на оръжия за масово поразяване", констатират от ДАНС.

От разузнаването също така посочват, че тези процеси водят до промяна на основни енергийни (например през първата година на инвазията Европа започва да търси алтернативни доставки на природен газ и ядрено гориво, тъй като се намираше от десетилетия в енергийна зависимост от Русия - бел. ред.).

Според доклада, конфликтът създава алтеративни транспортни коридори и генерира значителен бежански поток към Европа, който създава допълнителни предизвикателства за приемащите държави.

Правителството предлага Пламен Тончев да остане шеф на ДАНС

Фактори за дестабилизация на региона се явяват и „замразените“ конфликти (Нагорни Карабах, Абхазия и Южна Осетия, Приднестровието), в които Русия е ключов фактор, гласи още годишният доклад за 2023 г.