Тодор Тагарев
Тодор Тагарев / БГНЕС
Няма как въоръжените сили на Украйна да са използвали оръжие и военнотехнически средства от предоставената от България военна помощ при Белгород. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев, който участва в днешния парламентарен контрол. 

За участие на украинските въоръжени сили за атаки срещу Белгородска област има твърдения единствено от руска страна, посочи той. По думите му тези твърдения „би трябвало да се поставят под основателно съмнение, особено като се отчита масираното използване на дезинформация и фалшиви новини от фалшиви медии и официални източници“.

Нинова предлага помощта за Украйна да е публична и да минава през парламента

Официални източници от украинска страна потвърждават, че украински военни не са участвали в Белгород, като се отбелязва, че руските доброволци, които се противопоставят на агресията на Кремъл, действат самостоятелно, а украинската страна само наблюдава процеса, каза Тагарев.

Той отбеляза, че съгласно сключеното споразумение между България и Украйна за военна помощ през декември м.г., Украйна се задължава да използва военното оборудване спрямо устава на ООН, международното право в областта на правата на човека и международното хуманитарно право, само за целите, описани в Европейския механизъм за подкрепа на мира и другите относими актове на ЕС. По думите му българската страна не носи отговорност за предоставеното имущество.

Министър Тагарев потвърди: България ще изпрати военна помощ за Украйна

България е солидарна с Украйна и подкрепя легитимните ѝ усилия да се противопоставя на Руската агресия и да възстанови своята териториална цялост, подчерта Тагарев. Той добави, че страната ни участва и допринася пропорционално споделените съюзни усилия по линия на контактната група на НАТО, ЕС, както и на контактната група за предоставяне на помощ за Украйна.
 
Елена Николова/БТА