Военен хеликоптер от авиобаза „Крумово“ се включи в акцията по транспортиране на пострадал в района на връх Полежан в Пирин планина чуждестранен турист. Сигнал за инцидента е подаден на 7 август около 14 часа и веднага към мястото на инцидента се е отправил екип на Планинска спасителна служба (ПСС) – отряд Банско.

Пострадалият, който е белгийски гражданин, е предаден на спешни медици, каза началникът на ПСС – отряд Банско Румен Баряков. Планинските спасители са свалили с носилка туриста от мястото на инцидента до района, в който хеликоптерът е успял да кацне в планината.

Планински отряд провежда спасителна акция, пострадал е белгиец на връх Полежан

Пострадалият се е намирал в стръмен, силно пресечен и изключително труден за работа високопланински терен, на 300 м. под върха. Поради динамичната метеорологична обстановка и особеностите на релефа използването на лебедка за извличане на пострадалия е оценено като високо рисково. В тясна координация с Планинската спасителна служба - Банско е избрана площадка за кацане. Екипажът успява да приземи вертолета въпреки крайно ограничените размери и големия наклон на терена. Само 800 м. деляли пострадалия от вертолета, но в тези трудни условия на спасителите са били нужни повече от 2 часа, за да стигнат до него, да му окажат първа помощ и да го пренесат на носилка до борда на вертолета. Пострадалият е транспортиран до лифта в Банско, където го е чакала линейка на Бърза помощ.

Спасителна акция Пирин
Министерство на отбраната

От планинската служба в Банско коментираха, че без помощ с вертолет, акцията е щяла да прерасне в нощна, което я прави и по-опасна. Рискът с хеликоптерни акции е голям, но е свързан с участието на много по-малко планински спасители. Помощта по въздух е важна и за самите пострадали, защото по този начин по-бързо биват транспортирани до лечебно заведение.

Това е поредна акция за планинските спасители от отряда в Банско в рамките на месец. На 8 юли спасители проведоха близо 12-часова акция по транспортиране на пострадала туристка в района на връх Джано. Седмица по-късно бе проведена седемчасова спасителна акция на спасители от Банско и Разлог във връзка с подаден сигнал за пострадала туристка в района на Баюви Дупки в Пирин планина.

На 22 юли планинските спасители се отзоваха на сигнал и се отправиха да помогнат на бременна жена в района на връх Вихрен над Казаните. Въпреки трудния и тежък терен акцията приключва бързо, тъй като планинските спасители получават помощ от въздуха. Благодарение на бързата реакция на екипажа на хеликоптер от авиобаза „Крумово“ и бързото решение за вдигане на машината, жената е транспортирана за кратко време от планината.
БТА