/ пресцентър, ВМРО
На 10 март отбелязваме Деня на спасяването на българските евреи и почитаме паметта на жертвите на Холокоста. На този ден преди 77 години в резултат на съчувствието на българите, енергичната намеса на Светия синод, десетките петиции на граждански групи до правителството и Двореца се предотвратява депортацията на 50 хиляди български евреи към нацистките лагери на смъртта.

Борисов за спасяването на евреите у нас: Спазването на човешките права е задължително условие за просперитет

По този повод депутатите от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ поднесоха цветя пред Паметника на спасението в София. Посветен е на българските евреи, спасени в годините на Втората световна война.

пресцентър, ВМРО

"Полагал съм цветя на десетки, може би стотици паметници. Все на хора загинали за свободата и независимостта на България. Днес обаче отново е 10 март и аз отново поставих цветя на един различен паметник. Паметник на живите. Паметник на онези 50 хиляди български евреи, включително моите баба и дядо, които не бяха пратени в лагерите на смъртта. Паметник на признателност към българския народ за Спасението. В мрачните години, в които Европа е потънала в тъмнината и ужаса на Холокоста, българският народ не допусна да бъдат депортирани евреите от България", посочва с благодарност Сиди.