/ iStock/Getty Images
Българският национален интерес изисква договорът с американските ТЕЦ „Марица - Изток 1“ и „Марица - Изток 3“ да бъде прекратен, а цените - предоговорени
Позиция на ВМРО и НФСБ относно цената на тока.

Патриотичните партии бяхме единствените, които заявихме ясно още в края на юни, че подобно шоково поскъпване на електроенергията е опасно за българския бизнес и граждани.

Работодателските организации бойкотираха среща в БЕХ за цената на тока

Организирахме протест пред КЕВР в София, а после и в цялата страна срещу шоковото поскъпване на тока и парното. Казахме, че новите цени ще доведат до крайна бедност стотици хиляди българи, ще ограничат тотално семейния бюджет на работещите, ще изправят хиляди пред въпроса за физическо оцеляване! И то в условията на здравна и икономическа криза, в навечерието на нова ковид вълна, съобщиха от ВМРО.

Припомняме, че на 1 юли след решение на КЕВР цените на тока за битови нужди скочиха средно с 4,40%, като за София повишението е с 5,57%. Цената на парното се повиши средно с 16,23%, а за София - с над 20%.

Три пъти скочи и цената на тока за бизнеса - от 98 на 250 лева за мегаватчас. Скандалното поскъпване блокира българското производство и го постави пред заплахата да бъде затрито.

Управляващи и опозиция в 46-ото Народно събрание обаче дружно и гръмко мълчат по този важен въпрос. Докато парламентарно представените сили в новия парламент се занимават със себе си и мислят дали и как да поделят властта - българското производство умира, притиснато от невиждано високите цени на тока.

Зам.-председателят на Търговско-промишлената палата: В енергетиката има много за изчегъртване

Затова сме категорични: Българският национален интерес изисква договорът с американските централи „Марица - Изток 1“ и „Марица - Изток 3“ да бъде прекратен!

Цените на тока трябва да бъдат предоговорени, съобразно българския национален интерес! Недопустимо е токът за американските централи да е близо 3 пъти по-скъп от този на „Марица-Изток 2“ и АЕЦ „Козлодуй“!

Припомняме, че това е наша последователна политика. Още в 43-ото Народно събрание настояхме договорът с американските централи да бъде разтрогнат, подготвихме такъв закон и настояхме за неговото приемане.

Управляващите от ГЕРБ обаче решиха друго - проектът не беше гледан в Комисията по енергетика, въпреки че го внесохме и предложихме решения, защитаващи българския национален интерес.

Стаменов: Отново скандално висока цена на тока на Енергийната борса за днес

Днес ВМРО и НФСБ отново призоваваме парламентарно представените политически сили да поставят спешно проблема на дневен ред, защото това е въпрос от изключително значение за държавата, бизнеса и гражданите, да организират експертно обсъждане и предприемат действия. Останалото ще е национално предателство.