Лозан Панов
Лозан Панов / БГНЕС
Пореден скандал около ръководството на Върховния касационен съд (ВКС) е на път да избухне заради задължението на върховните съдии за уеднаквяване на съдебната практика и тълкуване на закона. И този път случаят засяга дело, което се отнася до правомощията и дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Христо Монов: Калпакчиев извърши престъпление, Панов руши подмолно доверието в съда

Става дума за тълкувателно дело № 1/2018 на Гражданската колегия относно характера на предвидения в закона срок за извършване на проверки и събиране на доказателства за имущество, за което има данни, че е придобито от престъпна дейност (дали срокът е преклузивен или инструктивен). Оказва се, че въпреки липсата на обявяване от страна на ВКС, делото е решено от върховните съдии в посока, че сроковете са инструктивни, още преди близо година и половина – на Общо събрание на Гражданска колегия на ВКС, проведено и председателствано лично от ръководителя на съда Лозан Панов още на 28 февруари, научи „Правен свят“.

Нещо повече – мотивите към решението са готови още от март месец 2020 г., преди обявяването на извънредното положение, но все още, по неизвестни причини, не са обявени.

Както „Правен свят“ писа, решението на ВКС по тълкувателно дело № 1/2018 е ключова за дейността на Антикорупционната комисия, а във връзка с него към момента са спрени десетки дела на КПКОНПИ за отнемане на имущество на подсъдими и обвиняеми лица за над 144 млн. лв. Миналата седмица, след приемането на отчета на КПКОНПИ от парламента, председателят на органа Сотир Цацаров изпрати писмо до ръководителя на ВКС Лозан Панов, с което му напомня, че делото е образувано още през 2018 година, а според чл. 130 ал. 1 от Закона за съдебната власт, тълкувателните решения се приемат и обявяват в тримесечен срок от постъпване на искането, а при особена правна сложност - до 6 месеца.

ВКС окончателно остави на свобода осъдения за убийство Полфрийман

Въпреки призива на Цацаров ВКС по-скоро да се произнесе с решение, от кабинета на Панов продължават да мълчат, а всъщност делото вече е решено, при това в своеобразна „полза“ на КПКОНПИ, с което ще се отпушат всички дела на Антикорупционния орган за отнема на престъпно имущество, които в момента са спрени в очакване на решението на съда. Както е добре известно, това не е първата проява на лично отношение и тенденциозност от страна на ръководството на ВКС към Антикорупционната комисия.

През 2018 година, друго тълкувателно решение на съда, тогава за гражданската конфискация, наложи спешни законодателни изменения, за да не бъде напълно блокирана дейността на КПКОНПИ. „Правен свят“ е отправил питане към председателя на ВКС Лозан Панов защо тълкувателното решение се пази в тайна и не се оповестява близо година и половина след като е било решено и почти три месеца след изготвянето на мотивите към него, но отговор към момента няма.