/ БГНЕС
Върховният касационен съд /ВКС/ остави без разглеждане искането на главния прокурор за възобновяване на делото пред САС, по което е постановено определение за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман. Това съобщиха съобщиха от подопечното на Лозан Панов съдилище. Определението не подлежи на обжалване, подчертават магистратите.

Семейството на убития Андрей внася жалба срещу освобождаването на Полфрийман

Полфрийман трябваше да лежи в затвора с 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. в центъра на София, но съдийски състав, председателстван от шефа на САС Калин Калпакчиев, го освободи предсрочно през миналия октомври - с около 7 години преди крайното изтърпяване на присъдата. Аргументът на тримата съдии беше, че затворникът се е поправил и научил български език. От ръководството на затвора изказаха обратното становище, че осъденият ни най-малко не се е поправил, но и е направил нарушения през годините зад решетките.


Каракачанов за казуса „Полфрийман“: Съдът показа среден пръст на обществото


Малко по-късно съдът му позволи и да напуска страната, но австралиецът пожела да остане у нас.

Последваха граждански и политически протести, както и реакция на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, който поиска ВКС да се произнесе отново, а решението се чакаше повече от половин година. Преразглеждането на делото бе поискано от прокуратурата след жалбата на семейството на убития студент.

Цацаров към Австралия: Липсват убедителни доказателства, че Полфрийман се е поправил


С Определение № 181/28.05.2020 г. по касационно дело № 967/2019 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя без разглеждане искането на главния прокурор за възобновяване на производството по въззивно частно наказателно дело № 921/2019 г. на Софийския апелативен съд. Тричленният състав на ВКС прекратява производството по делото, гласи съобщението на ВКС.


Филчев: Решението за Полфрийман е взето от незаконен и предубеден съдебен състав



След подробен анализ в мотивите на определението на действащото законодателство върховните съдии стигат до заключението: „...няма никакво основание да се приеме, че волята и разумът на законодателя са били чрез вида на въззивния съдебен акт да се допусне възобновяване на производството. Следователно актът, с който въззивният съд е бил длъжен да се произнесе, е определение. Искането за възобновяване на делото се явява процесуално недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане, а производството – прекратено.“, аргументират се съдиите от ВКС.

Пред Dariknews бащата на жертвата на Полфрийман - психологът и бивш депутат Христо Монов, заяви, че засега ще запази мълчание и ще направи официално изявление пред всички медии през следващата седмица.