Административният съд в София отмени забраната на осъдения за убийството на студента Андрей Монов - австралиеца Джок Полфрийман да напуска страната. Това съобщи юридическият сайт "Де факто".

Забраната му бе наложена oт диpeĸция "Mигpaция" нa MBP пpeз 2011 г. Пред NOVA пък самият Полфрийман потвърди новината и заяви, че никога не е имал забрана да напуска България.

Данаил Кирилов на среща с Полфрийман в министерския си кабинет

Полфрийман бе освободен от Софийския апелативен съд 6 години и половина преди изтърпяване на пълното наказание. Той бе пуснат в средата на октомври 2019 г. и от Центъра за настаняване на мигранти в Бусманци срещу задължението да се явява всеки месец в районно управление на МВР в София, докато не отпадне забраната му за напускане на страната.

Каракачанов за казуса „Полфрийман“: Съдът показа среден пръст на обществото

Решението на cъдия Бopянa Бopoджиeвa oт Aдминиcтpaтивeн cъд – Coфия-гpaд е от 24 януари. Мотивите й са, че е невъзможно Полфрийман да има три принудителни мерки, след като е освободен предсрочно от затвора. При това две от тях - за експлусиране и забрана да влиза у нас - взаимно се изключват.

Джок Полфрийман: Няма да бягам от България (ВИДЕО)

Според нея австралиецът няма лични документи, защото чака решение по друго дело. По тази причина няма нужда от забраната за напускане и влизане у нас.

Повече от три месеца няма решение на Върховния касационен съд дали ще отмени предсрочното освобождаване на Полфрийман и ще го върне в затвора, както поиска бившият главен прокурор Сотир Цацаров.