Джок Полфрийман и Данаил Кирилов
Джок Полфрийман и Данаил Кирилов / Министерство на правосъдието
Пуснатият предсрочно затворник ще подпомага министерството с анализи
Данаил Кирилов прие убиеца на студента Андрей Монов, вече освободен от затвора - австралиеца Джок Полфрийман, в министерския си кабинет. За срещата с пуснатия предсрочно от шефа на САС Калин Калпакчиев чужденец се похвалиха с прессъобщение от пресцентъра на ведомството.

Междувременно утре изтича срокът за произнасянето на ВКС след искане на прокуратурата за преразглеждане на решението, с което състав на САС, начело с Калпакчиев, пусна близо 7 години предсрочно австралиеца. Докато беше в затвора, Полфрийман създаде НПО и беше номиниран за човек на годината от БХК, обществената реакция на възмущение го накара да се откаже. С днешна дата осъденият първоначално на 20 г. затвор за убийство обсъжда условията в затворите вече като свободен човек и граждански активист.

"Министърът на правосъдието Данаил Кирилов прие днес австралийския гражданин Джок Полфрийман, в качеството му на представител на Българското затворническо сдружение за рехабилитация", съобщава министерският пресцентър. "Срещата се състоя в Министерството на правосъдието дни, след като правосъдният министър покани Полфрийман на разговор по проблемите в затворите. Двамата се разбраха да бъдат провеждани регулярни срещи с неправителствената организация, на които да бъдат обсъждани въпроси, свързани със средата в пенитенциарните заведения", уточняват от министерството.

Полфрийман щял още да изготвя анализи за живот на затворника. "Австралийският гражданин ще подготвя и аналитични материали във връзка с подобряване на условията в местата за лишаване от свобода", става ясно още от съобщението на Министерство на правосъдието.