Високата изборна активност ще спре купуването на гласове
Високата изборна активност ще спре купуването на гласове / снимка: DarikNews
Високата изборна активност ще спре купуването на гласове
20080
Високата изборна активност ще спре купуването на гласове
  • Високата изборна активност ще спре купуването на гласове

ГЕРБ представи посланията си към избирателите на предизборен концерт в Кърджали. Първи посланието си отправи председателят на партията Цветан Цветанов, който призова хората да участват на изборите за Европейски парламент на 7 юни. На сцената с него излязоха кандидатите за евродепутати от листата Ана Страшимирова и Преслав Борисов. От огромна видео стена посланието си отправи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Цветан Цветанов определи предизборната кампания на ГЕРБ като „лице в лице". Изчисленията на партийния лидер сочили, че срещу 250 000-те хиляди лева за медийно присъствие на ГЕРБ стояли милионите левове на другите партии. Според него най-много харчели управляващите, а основното финансиране било от контрабанда и корупция. "Генерирането на големите финансови средства, които се включват в тази кампания, голям процент е от контрабандата, която направи това правителство. Това, което е като китайско карго, като наркотици, което се внася, без да се внасят съответните митни сборове, които да влизат в българската хазна. Това, което също е сериозно е, че корупцията в страната и парите, които искаха да окрадат от европейския данъкоплатец и днес крадат от българския данъкоплатец, всичко това са много пари, които се вкарват в такава кампания. Нали не си представяте, че някой ще извади личните си пари, за да купи 100-200-500-1000-5000-10 000 гласа. Уверявам ви, че това е така, защото информацията, която имам по каналите, с които разполагаме, трябва да ви кажа, че това е изключително лоша тенденция като информация, която получаваме от източниците, които са в държавния сектор. Държавата днес е като един голям разграден двор", коментира още Цветан Цветанов.

Според него високата избирателна активност е единственото противодействие срещу купуването на гласове и това е начинът Европа да повярва, че България върви по демократичен път като страна членка. По думите му, 25% е критичната избирателна активност, която ще даде предимство на купувачите на гласове. Затова призивът му беше да се гласува. "Трябва да се възползваме от конституционното си право на глас. Това е и единственият начин да се противодейства на лавинообразно нарастващото напрежение в страната с купуването на гласове. Виждаме безпомощността на изпълнителната власт - може би от невъзможност или от умисъл, за да може да се позволи да се купят определен брой гласове, които да дадат възможността при една ниска избирателна активност да се запази днешното статукво", допълни Цветанов.

"Евроизборите ще бъдат атестат за структурите на ГЕРБ в районите със смесено население", каза още Цветан Цветанов. Според него най-големият проблем на хората в малките населени места в Кърджали, каквото е Кирково, например, е страхът, който витае там. По думите му, обаче, работата там показвала, че  населението има кураж да участва активно в политическия живот на ГЕРБ.